Από την έντυπη έκδοση
Tου Χρήστου Δόγα
[email protected]
Για να επιστρέψεις σε κάτι, πρέπει προηγουμένως να το έχεις κατακτήσει, έστω για λίγο. Συνεπώς, η κοινότοπη φράση «επιστροφή στην κανονικότητα» ελέγχεται ως ανακριβής και δεν συνοψίζει με επιτυχία το δύσκολο έργο το οποίο θα κληθεί να φέρει εις πέρας η νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολύ πίσω στον χρόνο, προκειμένου να εντοπίσουμε πότε ακριβώς η Ελλάδα ήταν μια κανονική χώρα, ώστε να επιχειρήσουμε να επιστρέψουμε σε «κανονική κατάσταση». Επομένως, αρκεί σκέτος ο όρος «κανονικότητα», για να περιγράψει τον Γολγοθά με τον οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος πρωθυπουργός, προκειμένου η χώρα μας να γίνει μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα.
Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες του εκλογικού σώματος, όπως εκφράστηκε με την ισχυρή εντολή, αλλά και των αγορών, όπως φάνηκε από το εντυπωσιακό ράλι των ομολόγων και του Χρηματιστηρίου που προηγήθηκε, η νέα κυβέρνηση πρέπει να δείξει άμεσα θετικά δείγματα γραφής. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
Περίοδος χάριτος θα υπάρξει, αλλά δεν θα είναι μεγάλη, εξαιτίας των προκλήσεων οι οποίες είναι πολλές και πιεστικές: το επίμονα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, η βραδυφλεγής «βόμβα» της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τους εταίρους-δανειστές και η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν η δημιουργία αποτελεσματικού και ευέλικτου κράτους, η καλλιέργεια ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η μείωση της ανεργίας και η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου.
Στην προσπάθεια αυτή η νέα κυβέρνηση ξεκινάει πάντως με καλούς οιωνούς. Η προοπτική αναβάθμισης της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά, το πολιτικό ρίσκο έχει εκλείψει, ο δρόμος για νέα έξοδο στις αγορές έχει στρωθεί.
Επιπλέον, η διαφαινόμενη ανάληψη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είναι υπέρμαχος της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι για συνέχιση της χαλάρωσης, θα δώσει την ευκαιρία στην Ελλάδα να επωφεληθεί για πρώτη φορά από το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η Ελλάδα όμως μπορεί και πρέπει να καταστεί μια αληθινά κανονική χώρα.