Στον ακριτικό Έβρο έφθασε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», για να στηρίξει περισσότερα από 1.700 παιδιά, με δράσεις ολιστικής παρέμβασης και έργα με γνώμονες την υγεία και την εκπαίδευση των πιο απομακρυσμένων περιοχών.
Συγκεκριμένα παραδόθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου δύο αναπνευστήρες και δύο θερμοκοιτίδες, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ένα αναίμακτο χολερυθρινόμετρο για βρέφη, προσφορά ιδιαίτερης σημασίας για τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού.
Επίσης, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» κάλυψε πλήρως τις πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες 32 εκπαιδευτικών μονάδων των δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας, ενισχύοντας μεταξύ άλλων παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, δημοτικές βιβλιοθήκες, καθώς και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της δωρεάς, προσέφερε περισσότερα από 2.600 τεμάχια εξοπλισμού, όπως διαδραστικούς πίνακες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τεχνολογικό, αθλητικό κι εκπαιδευτικό εξοπλισμό, βιβλία, χάρτες, παιχνίδια εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου, καθώς αι έπιπλα.
Η πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρα Μαρτίνου, που, στη διάρκεια των εγκαινίων του Καραθεοδώρειου Δημοτικού στο προαύλιο του σχολείου, ήταν ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά της Ν. Βύσσας, την οποία της παραχώρησαν οι γυναίκες του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής, δήλωσε «χαρούμενη και συγκινημένη» από την αποδοχή του κόσμου και ικανοποιημένη που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης των 32 σχολικών μονάδων του Έβρου.
«Χάρις στην πολύτιμη στήριξη των χορηγών, μπορέσαμε να υλοποιήσουμε αυτή τη ζωτική δράση για τα παιδιά της ακριτικής περιοχής της χώρας μας. Κατορθώσαμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των 32 σχολείων του Έβρου. Πάντα υπάρχουν πολλές ανάγκες, θα προσπαθήσουμε να ξανάρθουμε» ανέφερε.
Στη Νέα Βύσσα του Έβρου στα εγκαίνια του Καραθεοδώρειου Δημοτικού Σχολείου, του οποίου την ανάπλαση κι εξοπλισμό ανέλαβε η Ένωση «Mαζί για το Παιδί», βρέθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, που μίλησε για «ένα σπουδαίο έργο, που θα δώσει στους μαθητές, καινούριο εξοπλισμό, μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, νέα αίθουσα για το τμήμα υποδοχής και καινούριο γήπεδο μπάσκετ. Κυρίως όμως έμπνευση να μάθουν, να δημιουργήσουν και να επηρεάσουν θετικά τον κόσμο γύρω τους. Με συγκίνηση παρακολουθήσαμε τα λόγια αγάπης των παιδιών, του δημάρχου, του διευθυντή του σχολείου και της προέδρου της Ένωσης Αλεξάνδρας Μαρτίνου» ανέφερε η υφυπουργός, που συμμετείχε στις επισκέψεις της ομάδας του «Μαζί για το Παιδί» στα ακριτικά σχολεία του νομού, στα Δίκαια και στον Κυπρίνο.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διασφάλιση της υγείας των παιδιών του Έβρου, με τους δύο αναπνευστήρες και τις δύο θερμοκοιτίδες που προσέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και τον αναίμακτο χολερυθρινόμετρο για βρέφη, που δώρισε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Στη σημασία αυτής της δωρεάς στο Π.Γ.Ν.Α. αναφέρθηκε η διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος Μαριάνθη Σκορδαλά, σημειώνοντας πως «αυτού του είδους οι προσφορές είναι πολύτιμες κι ευπρόσδεκτες στα νοσοκομεία, με την έννοια ότι βοηθούν στην ανανέωση του εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των νεογνών που νοσηλεύουμε». Η σπουδαιότητα της δωρεάς έγκειται και στον αριθμό των περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο τμήμα, καθώς, όπως σημειώνει, η κ. Σκορδαλά, «δεχόμαστε περιστατικά από πέντε νομούς, δηλαδή καλύπτουμε μία περιοχή 600.000 κατοίκων. Οπότε η καλή λειτουργία της μονάδας, ο εκσυγχρονισμός με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, δεδομένου ότι περιθάλπουμε παιδιά από 24 εβδομάδων, βάρους περίπου 500-600 γραμμαρίων, μέχρι τον πρώτο μήνα της ζωής τους, είναι ζωτικής σημασίας» τονίζει.
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» επισκεύασε χώρους του Καραθεοδώρειου Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στη Νέα Βύσσα, Ορεστιάδας, στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 90 μαθητές. Παράλληλα, εξόπλισε τη Σχολική Βιβλιοθήκη του Δημοτικού με 270 τίτλους βιβλίων κι ανακαίνισε τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ του σχολείου.
Αντιπροσωπεία της επιστημονικής ομάδας της βρέθηκε στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο, στην Αλεξανδρούπολη και στο χωριό Κυπρίνος Ορεστιάδας και υλοποίησε ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ατομικές κι ομαδικές συνεδρίες.
Ειδικότερα, το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής 115 25 και του Συμβουλευτικού Κέντρου του «Μαζί για το Παιδί» μίλησε στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και στους εφήβους για θέματα όπως «Διαχείριση θυμού», «Επικοινωνία στην οικογένεια», «Παιδί και internet», «Ψυχο -κοινωνικά προβλήματα παιδιών και εφήβων με νεύρο – αναπτυξιακές διαταραχές». Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια art therapy σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο, εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.