Shelley (από το όνομα της αγγλίδας συγγραφέα Mary Shelley, γνωστή για τον «Φρανκενστάιν») είναι το όνομα του πρώτου εγχειρήματος συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του…τρόμου, από ερευνητές του MIT Media Lab.
Όπως αναφέρει το MIT News, πρόκειται για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) deep learning, που εκπαιδεύτηκε πάνω σε 140.000 ιστορίες τρόμου, στο γνωστό subreddit r/nosleep του Reddit. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ζει» στο Twitter: Κάθε ώρα το @shelley_ai γράφει σε tweet την αρχή μιας νέας ιστορίας τρόμου και χρησιμοποιεί το hashtag #yourturn για να προσκαλέσει ανθρώπους συνεργάτες. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να συνεχίσει την ιστορία, μετά η Shelley απαντά με το επόμενο κομμάτι κ.ο.κ. Τα αποτελέσματα είναι η δημιουργία αλλόκοτων, απρόβλεπτων και διασκεδαστικών ιστοριών τρόμου.
«Η Shelley είναι ένας συνδυασμός ενός πολλαπλών στρωμάτων, επαναλαμβανόμενου νευρωνικού δικτύου και ενός αλγορίθμου online learning που μαθαίνει από το feedback του κοινού με το πέρασμα του χρόνου» εξηγεί η Πινάρ Γιαναρντχάγκ, επικεφαλής ερευνήτρια του project. «Όσο περισσότερη συνεργασία έχει η Shelley από το κοινό, τόσο περισσότερες και πιο τρομακτικές ιστορίες θα γράψει».
Η Shelley αρχίζει ιστορίες με βάση το ίδιο το dataset εκμάθησής της, αλλά αντιδρά απευθείας στις συνέχειες που γράφουν οι άνθρωποι «συνεργάτες»- κάτι που, με τη σειρά του, ενισχύει τη «βάση γνώσης» της. Στη συνέχεια, η κάθε ολοκληρωμένη ιστορία προστίθεται στην ιστοσελίδα του προγράμματος.
Η δημιουργική σκέψη της Shelley δεν έχει όρια, υποστηρίζουν οι δημιουργοί της- προσθέτοντας πως έχει γράψει ιστορίες με θέματα από έναν έγκυο άνδρα που ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο, ένα χαμογελαστό στόμα σε ένα πάτωμα, μία ολόκληρη στοιχειωμένη πόλη, έναν άνδρα χωρίς πρόσωπο σε έναν καθρέφτη κ.α.