Skip to main content

Διαστημικό λέιζερ εντοπίζει υπόγειες λίμνες στην Ανταρκτική

Ένας δορυφόρος της NASA ανακαλύπτει και μελετά λίμνες που βρίσκονται στο υπέδαφος της Ανταρκτικής. Ως γνωστόν η Ανταρκτική είναι μια στεριά πάνω στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα πάγου. Ανάμεσα στον πάγο και την στεριά διάφοροι γεωατμοσφαιρικοί παράγοντες προκαλούν τον σχηματισμό μικρότερων και μεγαλύτερων σε έκταση λιμνών. Πρόκειται μάλιστα για γεωλογικούς σχηματισμούς με δυναμική και συνεχή δραστηριότητα αφού έχουν δημιουργηθεί κάτω από τους πάγους δίκτυα κίνησης του νερού τα οποία άλλοτε γεμίζουν με νερό αυτές τις υπόγειες λίμνες και άλλοτε τις αδειάζουν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές από αυτές τις λίμνες διασυνδέονται μέσω αυτώ των δικτύων και ο δορυφόρος ICESat-2 βοηθά στον εντοπισμό των λιμνών και στην μελέτη τους. Το όργανο ATLAS (Advanced Topographic Laser Altimeter System) με τις δέσμες λέιζερ που χρησιμοποιεί μπορεί να εντοπίζει και μάλιστα με ακρίβεια ως προς τα σημεία που βρίσκονται αλλά και τις διαστάσεις τους τις υπόγειες λίμνες της παγωμένης ηπείρου.

Η ανακάλυψη και μελέτη των υπόγειων λιμνών της Ανταρκτικής είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Καταρχάς σε αυτές αναπτύσσονται μορφές ζωής αλλά και οικοσυστήματα η μελέτη των οποίων μπορεί να αποκαλύψει πολύτιμα στοιχεία για την ύπαρξη ζωής σε αντίστοιχους κόσμους σε άλλους πλανήτες ή δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Επιπλέον οι λίμνες αυτές διαρρέουν το νερό τους στην θάλασσα και οι ειδικοί θέλουν να μελετήσουν τις επιπτώσεις που έχει αυτό τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε πλανητικό.

«Δεν είναι μόνο το στρώμα πάγου για το οποίο γίνεται η όλη συζήτηση. Μιλάμε για ένα σύστημα ύδρευσης που συνδέεται με ολόκληρο το σύστημα της Γης» αναφέρει ο γεωφυσικός Μάθιου Σίγκριφντ, επικεφαλής της ομάδας που κάνει αυτό το χρονικό διάστημα αυτές τις μελέτες.