Γενικοί εισαγγελείς από 48 πολιτείες των ΗΠΑ, συν την περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο, άρχισαν επίσημα τη Δευτέρα έρευνα πάνω στη Google, στο ευρύτερο πλαίσιο της αύξησης της κυβερνητικής πίεσης πάνω στους τεχνολογικούς κολοσσούς της χώρας.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Κεν Πάξτον, γενικός εισαγγελέας του Τέξας, που ηγείται της έρευνας, είπε πως θα επικεντρωθεί πάνω στον έλεγχο που ασκεί η Google πάνω στις αγορές της online διαφήμισης και των αναζητήσεων o οποίος «μπορεί να οδήγησε σε συμπεριφορά αθέμιτου ανταγωνισμού που βλάπτει τους καταναλωτές».
Η Καλιφόρνια και η Αλαμπάμα δεν συμμετέχουν στην έρευνα αυτή. Παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες πολιτείες ζήτησαν τη Δευτέρα από τη Google να παραδώσει έγγραφα σχετικά με τις δραστηριότητές της στον κλάδο της διαφήμισης, όπως δήλωσε ο Πάξτον κατά τις σχετικές ανακοινώσεις στην Ουάσινγκτον. Άλλοι γενικοί εισαγγελείς χαρακτήρισαν την έρευνα ως προκαταρκτική, και είπαν ότι αναμένουν να επεκταθεί για να καλύψει και άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και θέματα ιδιωτικότητας/ προσωπικών δεδομένων.
Μια άλλη ομάδα, από οκτώ γενικούς εισαγγελείς, ανακοίνωσε την Παρασκευή πως διερευνά το Facebook. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται να γίνουν έρευνες και σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Η Λέσλι Ράτλετζ, γενική εισαγγελέας του Αρκάνσας, χαρακτήρισε τη μηχανή αναζήτησης της Google «οδοστρωτήρα» και υποστήριξε ότι η δωρεάν και ελεύθερη αναζήτηση κάποιες φορές έρχεται με κόστος την ελευθερία επιλογής των καλύτερων προϊόντων από τις καλύτερες εταιρείες.
«Όταν μια εταιρεία έχει γίνει ρήμα, μπορεί να φαντάζει σαν οι πολιτείες να είναι ο Δαβίδ που τα βάζει με τον Γολιάθ, αλλά είμαι περήφανη που στέκομαι μαζί με τους άλλους γενικούς εισαγγελείς» είπε η Ράτλετζ. Ο Σον Ρέγιες, γενικός εισαγγελέας της Γιούτα, είπε ότι η έρευνα γίνεται προς όφελος του οικοσυστήματος του χώρου της τεχνολογίας, με σκοπό την εξομάλυνση του «γηπέδου».
Οι κολοσσοί του χώρου της τεχνολογίας κάποτε ήταν αντικείμενα θαυμασμού και επιδοκιμασίας, ως ατμομηχανές οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο εδώ και καιρό δέχονται «πυρά» για ζητήματα πιθανής κατάχρησης της ισχύος τους και παραβίασης ιδιωτικότητας. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τις εταρείες κοινωνικής δικτύωσης και τη Google πως «καταπνίγουν» τις συντηρητικές απόψεις online (χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει στοιχεία).
Η Google κατηγορείται πως η μηχανή αναζήτησής της οδηγεί τους χρήστες σε δικά της προϊόντα, σε βάρος των ανταγωνιστών της. Επίσης έχουν υπάρξει αναφορές για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στον διαφημιστικό τομέα.
Η θέση της Google (η οποία υπάγεται στην Alphabet) και των άλλων κολοσσών, όπως η Amazon, το Facebook και η Apple, είναι πως, παρά τα μεγέθη τους, οι υπηρεσίες τους είναι χρήσιμες και επωφελείς για τους χρήστες/ καταναλωτές. Ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο σειράς υποθέσεων και σκανδάλων, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της Cambridge Analytica, στην οποία ενεπλάκη το Facebook.