Skip to main content

Θερμοπυρηνικά επανδρωμένα διαστημόπλοια θέλουν να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ

Η πρόοδος στην διαστημική εξερεύνηση περνάει εν πολλοίς και από τις επιδόσεις των διαστημοπλοίων ειδικά εκείνων που θα χρησιμοποιούνται σε επανδρωμένες αποστολές. Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές έρευνες, μελέτες αλλά και παράθεση ιδεών πάνω σε διαφόρων ειδών νέες τεχνολογίες που θα επιτρέπουν στα διαστημικά σκάφη που θα μεταφέρουν ανθρώπους να κινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Διάστημα.

Όπως έγινε γνωστό το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την NASA πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Θα χρηματοδοτήσουν τρεις προτάσεις δημιουργίας θερμοπυρηνικών συστημάτων προώθησης διαστημοπλοίων που θα μεταφέρουν ανθρώπους. Οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό το πρότζεκτ θα λάβουν η κάθε μια χρηματοδότηση ως πέντε εκατ. δολάρια για να αναπτύξουν ένα θερμοπυρηνικό σύστημα προώθησης για επανδρωμένα διαστημικά σκάφη.

Θεωρητικά ένα σκάφος με θερμοπυρηνικό σύστημα προώθησης θα μπορεί να ταξιδέψει από την Γη στον Άρη σε 3-4 μήνες αντί για τους μίνιμουμ έξι μήνες που χρειάζονται τα σημερινά σκάφη για να φτάσουν στον Κόκκινο Πλανήτη. Όπως είναι ευνόητο αν ο χρόνος ενός μακρινού ταξιδιού μειωθεί στο μισό ανοίγουν νέοι ορίζοντες στην διαστημική εξερεύνηση. Επιπλέον με τα θερμοπυρηνικά συστήματα τα σκάφη θα χρειάζονται αξιοσημείωτα λιγότερα καύσιμα γεγονός επίσης σημαντικό για διαφόρους λόγους. Μια από τις τρεις εταιρείες που θα λάβουν χρηματοδότηση, η USNC-Tech από το Σιάτλ, έχει προτείνει ένα σύστημα που θα παράγει θερμική ενέργεια από καύσιμο ουρανίου.

 «Η συνεργασία ανάμεσα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα θα φέρει τις ΗΠΑ σε θέση υπεροχής στον τομέα των θερμοπυρηνικών συστημάτων προώθησης. Η χρηματοδότηση αυτών των τριών προσπαθειών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην δημιουργία της απαραίτητης τεχνολογίας για να οργανωθούν νέες φιλόδοξες αποστολές και να γίνουν συναρπαστικές ανακαλύψεις» δηλώνει ο Τζιμ Ρόιτερ, επικεφαλής του τμήματος STMD (Space Technology Mission Directorate) της NASA που είναι υπεύθυνο για την μελέτη νέων προηγμένων τεχνολογιών αλλά και την διαδικασία υλοποίησης τους.