Skip to main content

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό προχωρά με την κατασκευή μεγάλων μη επανδρωμένων πολεμικών πλοίων

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ζήτησε από την αμυντική βιομηχανία να υποβάλει ιδέες για τον σχεδιαζόμενο στόλο μη επανδρωμένων πλοίων επιφανείας μεγέθους κορβέτας, σύμφωνα με προσχέδιο σχετικού αιτήματος που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το USNI News, με το προσχέδιο αυτό, για το πρόγραμμα Large Unmanned Surface Vehicle, αρχίσει η διαδικασία μετάβασης σε ένα πλήρους κλίμακας, κανονικό πρόγραμμα ναυπήγησης.

«Το LUSV θα είναι ένα παραμετροποιήσιμο σκάφος υψηλής αντοχής, ικανό να φέρει διάφορα είδη εξοπλισμού για μη επανδρωμένες αποστολές, προκειμένου να ενισχύσει την επανδρωμένη δύναμη επιφανείας του ναυτικού» αναφέρεται σε περίληψη του προγράμματος. Όπως σημπληρώνεται, το σκάφος θα μπορεί να πραγματοποιεί μια σειρά αποστολών ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με επανδρωμένα σκάφη, και θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ή ημιαυτόνομα.

Όπως τονίζει το USNI News, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020, το ναυτικό ζήτησε 400 εκατ. δολάρια για να κατασκευάσει δύο LUSV μήκους 60- 90 μέτρων, με εκτόπισμα 2.000 τόνων, στο πλαίσιο προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης. Το όλο concept επιχειρήσεων για τα μεγάλα και τα μεσαία μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, ωστόσο η γενική ιδέα είναι πως θα επεκτείνουν την εμβέλεια των συστημάτων εντοπισμού του στόλου και (φυσικά) θα ενισχύουν την ισχύ πυρός του, φέροντας επιπλέον πυραύλους που θα μπορούν να εκτοξεύονται κατόπιν εντολής από επανδρωμένα σκάφη. Γενικότερα μιλώντας, το Πεντάγωνο, μέσω τέτοιων συστημάτων, επιδιώκει να διατηρήσει την υπεροπλία του έναντι αντιπάλων όπως η Κίνα- η οποία εισάγει στο οπλοστάσιό της μέσα όπως βαλλιστικού πύραυλοι για χρήση εναντίον πλοίων.

Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, το αμερικανικό ναυτικό επιθυμεί 10 LUSV μέσα σε πέντε χρόνια, τα οποία θα λειτουργούν ως ανιχνευτές/ προπομποί του στόλου, με προηγμένα ραντάρ και σόναρ, ή φορτωμένα με επιπλέον πυραύλους cruise ή αντιαεροπορικά βλήματα. Το συγκεκριμένο σκάφος, τονίζεται, θα είναι το μεγαλύτερο μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο που έχει υπάρξει ως τώρα- στην πράξη μια ελαφρά φρεγάτα- και θα φέρει επίσης περιορισμένες εγκαταστάσεις για να εξυπηρετήσει ανθρώπινο πλήρωμα, εάν απαιτηθεί για κάποιον λόγο η παρουσία του.