Skip to main content

El Pais: Επιστήμονες δημιούργησαν υβρίδιο ανθρώπου- πιθήκου στην Κίνα

Ερευνητές με επικεφαλής τον Ισπανό επιστήμονα Χουάν Κάρλος Ιζπίσουα δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα υβρίδιο ανθρώπου- πιθήκου σε εργαστήριο στην Κίνα, προς την κατεύθυνση της χρήσης ζώων για μεταμοσχεύσεις οργάνων σε ανθρώπους, αναφέρει η ισπανική El Pais, επικαλούμενη την Εστρέλα Νούνεζ, συνεργάτη στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, η ομάδα, που αποτελείται από ερευνητές του Salk Institute στις ΗΠΑ και το UCAM (Καθολικό Πανεπιστήμιο της Μούρθια) στην Ισπανία, τροποποίησαν γενετικά έμβρυα πιθήκων για να απενεργοποιήσουν γονίδια που είναι απαραίτητα στον σχηματισμό οργάνων. Οι επιστήμονες στη συνέχεια εισήγαγαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, που είναι ικανά να δημιουργούν οποιοδήποτε είδος ιστού, μέσα στο έμβρυο. Το αποτέλεσμα ήταν ένας πίθηκος με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα που δεν γεννήθηκε εν τέλει, επειδή οι επιστήμονες σταμάτησαν τη διαδικασία. Όπως υπογραμμίζει η El Pais, το πείραμα έλαβε χώρα στην Κίνα για να αποφευχθούν ζητήματα νομικής φύσης. Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτές τις έρευνες είναι η δημιουργία ζώων που διαθέτουν όργανα (νεφρά, συκώτια κλπ) τα οποία θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν σε ανθρώπους,

«Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα» είπε η Νούνεζ, βιολόγος και αντικαγκελάριος έρευνας στο UCAM. Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, επειδή οι επιστήμονες περιμένουν να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σε επιστημονικό περιοδικό. «Από το UCAM και το Salk Institute προσπαθούμε τώρα όχι μόνο να προχωρήσουμε και να συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε με ανθρώπινα κύτταρα και κύτταρα τρωκτικών και χοίρων, αλλά επίσης και με μη ανθρώπινα πρωτεύοντα» είπε ο Ιζπίσουα. «Η χώρα μας είναι πρωτοπόρος και ηγέτιδα σε αυτές τις έρευνες» πρόσθεσε.

Ο Ιζπίσουα σημείωσε πως το 2017 η ομάδα του πραγματοποίησε «το πρώτο πείραμα “χιμαιρών” ανθρώπου και χοίρου στον κόσμο», αν και με μικρότερη επιτυχία. «Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν “έπιασαν”. Είδαμε που συνέβαλαν πολύ λίγο (στην ανάπτυξη του εμβρύου): Ένα ανθρώπινο κύτταρο για κάθε 100.000 κύτταρα χοίρου» είπε ο Αργεντινός κτηνίατρος Πάμπλο Ρος, ερευνητής του University of California at Davis και ένας εκ των ερευνητών που συμμετείχαν σε εκείνο το πείραμα.

Η ομάδα του Ιζπίσουα έχει καταφέρει να δημιουργήσει «χίμαιρες» μεταξύ παρόμοιων μεταξύ τους ειδών- για παράδειγμα μεταξύ αρουραίων και ποντικιών. Το 2017 επίσης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύστημα CRISPR για την απενεργοποίηση γονιδίων σε έμβρυα ποντικιών που είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη αυτών των οργάνων. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από έμβρυα «χιμαιρών» ποντικιών- αρουραίων, η κυοφορία των οποίων επίσης τερματίστηκε, βάσει των διεθνών κανόνων που ισχύουν για αυτού του τύπου τα πειράματα.