Skip to main content

Blue Origin: Εκτόξευση πυραύλου ο οποίος είχε εκτοξευθεί πριν λίγους μήνες και επιστρέψει στη βάση

Καλά κρατεί η «κόντρα» ανάμεσα στη SpaceX του Έλον Μασκ και την Blue Origin του Τζεφ Μπέζος στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, με τη δεύτερη να ανακοινώνει την Παρασκευή την επιτυχή εκτόξευση (και επαναπροσγείωση) του πυραύλου New Shepard ο οποίος είχε εκτοξευθεί και προσγειωθεί τον Νοέμβριο, επιτυγχάνοντας μια σημαντική πρωτιά.

Αυτή τη φορά, ο New Shepard έφτασε σε ύψος 333.582 ποδών (101,7 χλμ), πριν την επιστροφή της κάψουλας και του πυραύλου στη Γη, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίησή τους.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα δεδομένα ήταν παρόμοια με αυτά της πτήσης τον Νοέμβριο, κάτι που διευκόλυνε τις προετοιμασίες. H ομάδα αντικατέστησε τα αλεξίπτωτα και τα συστήματα πυροδότησης, έκανε τα σχετικά τεστ και προέβη σε βελτιώσεις λογισμικού.

«Αν και τα φτερά και τα αλεξίπτωτα έχουν τους υποστηρικτές και τα πλεονεκτήματά τους, είμαι μεγάλος οπαδός της κάθετης προσγείωσης με χρήση πυραύλου.

Γιατί; Επειδή- για να επιτύχουμε το όραμά μας, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν και εργάζονται στο Διάστημα- θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε πολύ μεγάλους πυραύλους.

Και η αρχιτεκτονική κάθετης προσγείωσης μπορεί να αλλάξει κλίμακα ασυνήθιστα καλά…έχουμε ήδη πάνω από τρία χρόνια ανάπτυξης πάνω στο πρώτο μας τροχιακό σκάφος.

Αν και θα είναι το μικρό σκάφος της τροχιακής “οικογένειάς” μας, είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από το “New Shepard”. Ελπίζω να μοιραστώ μαζί σας λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το πρώτο τροχιακό σκάφος φέτος».

Καταλήγοντας, ο Μπέζος προαναγγέλλει και νέες εκτοξεύσεις και προσγειώσεις του New Shepard μέσα στο 2016.