Skip to main content

H G7 ανησυχεί για τα διαστημικά σκουπίδια

Σημαντικές ειδήσεις από την πρόσφατη σύνοδο της G7 στην Κορνουάλη δεν βγήκαν αφού ως συνήθως οι διαφορές είναι μεγάλες μεταξύ των μελών της. Σε αυτό που όπως φαίνεται συμφώνησαν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά κρατών του πλανήτη είναι στον καθορισμό κανόνων στην παγκόσμια διαστημική δραστηριότητα αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα με τα διαστημικά σκουπίδια.

«Η περιοχή γύρω από τον πλανήτη όπου κάτι μπορεί να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν είναι ένα πολύτιμο αλλά και πολύ ευαίσθητο περιβάλλον και καθώς παρατηρείται συνεχής αύξηση της κίνησης και της δραστηριότητας εκεί πρέπει όλα τα κράτη να ενεργήσουμε από κοινού για να διασφαλίσουμε την βιώσιμη χρήση του Διαστήματος προς όφελος όλων των χωρών. Δεσμευόμαστε στην δημιουργία ασφαλούς και βιώσιμης χρήσης του Διαστήματος για την υποστήριξη των φιλοδοξιών της ανθρωπότητας στο παρόν και το μέλλον και αναγνωρίζουμε τον αυξανόμενο κίνδυνο των διαστημικών σκουπιδιών αλλά και τον γενικότερο συνωστισμό στην τροχιακή περιοχή της Γης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η G7.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια διαστημική δραστηριότητα. Πρέπει να σχεδιάσουμε από και πέρα τις δραστηριότητες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον για το αύριο. Χαιρετίζουμε την δέσμευση των ηγετών της G7 να τοποθετήσουν την διαστημική βιωσιμότητα στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας» δηλώνει η Σιμονέτα Ντι Πίπο, διευθύντρια του Γραφείου Διαστημικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Η απειλή

Απροσδιόριστου αριθμού μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια από πυραύλους, διαστημικά σκάφη, δορυφόρους και κάθε είδους αντικείμενα, ακόμη και πράγματα που πέφτουν από τα χέρια των αστροναυτών σε διαστημικούς περιπάτους, κυκλοφορούν ελεύθερα σε τροχιά γύρω από την Γη έχοντας δημιουργήσει μια μεγάλη «χωματερή» το μέγεθος της οποίας μεγαλώνει συνεχώς.

Τα διαστημικά σκουπίδια αποτελούν πολύ σοβαρή απειλή αφού κινούνται με ταχύτητες 30 χιλιάδων χλμ./ώρα και όπως είναι ευνόητο αν κάποιο από αυτά πέσει πάνω σε ένα διαστημικό σκάφος ή έναν εν λειτουργία δορυφόρο μπορεί να του προκαλέσει σοβαρή ή ακόμη και ανεπανόρθωτη ζημιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνεται συχνά να τον μετατοπίζει για να αποφύγει κάποιο απειλητικό διαστημικό σκουπίδι.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος εκτιμά ότι υπάρχουν περί τα 130 εκατ. διαστημικά σκουπίδια με διάμετρο μέχρι ένα εκατοστό και περίπου 34 χιλιάδες με διάμετρο ως και δέκα εκατοστά τα οποία είναι και τα πιο επικίνδυνα.