Skip to main content

Δοκιμές πρόσδεσης για τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό

Δοκιμές πρόσδεσης άρχισε την Παρασκευή ο πρώτος πλωτός σταθμός πυρηνικής ενέργειας, Akademik Lomonosov, που έχει αναπτυχθεί από τη Rosatom, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Ο δοκιμές θα λάβουν χώρα σε ναυπηγεία στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της εταιρείας.

Το Akademik Lomonosov έχει μήκος 144 μέτρα και πλάτος 30, εκτόπισμα 21.500 τόνους και 69 άτομα πλήρωμα. Για την παραγωγή ενέργειας έχει δύο ναυτικού τύπου αντιδραστήρες KLT-40, που παράγουν μέχρι 70 MW ηλεκτρικής ενέργειας ή 300 MW θερμότητας.

Σκοπός των δοκιμών αυτών είναι να διαπιστωθεί εάν καλύπτονται οι σχεδιαστικές προδιαγραφές του εξοπλισμού και πλέει κανονικά ο σταθμός. Βάσει προγράμματος, θα ολοκληρωθούν στις 30 Οκτωβρίου 2017.

Η κατασκευή του πρώτου πλωτού πυρηνικού σταθμού στον κόσμο άρχισε το 2008 και το βασικό του πλεονέκτημα, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, είναι πως μπορεί να φτάσει σχετικά άμεσα στους καταναλωτές, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Άπω Ανατολής και του μακρινού βορρά, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής μεγάλων σταθμών πυρηνικής ενέργειας.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, ο σταθμός θα αποσταλεί στο Πεβέκ, όπου θα προσδεθεί σε ειδικά εξοπλισμένη και σχεδιασμένη μαρίνα. Από εκεί, θα τροφοδοτεί με ενέργεια τις πόλεις του Πεβέκ και της Τσουκότκα, και μετά από 12 χρόνια θα μεταφερθεί στο Μουρμάνσκ για επισκευές ενός έτους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη βάση του και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως σταθμός ενέργειας.

Σταθμοί τέτοιου είδους προορίζονται για χρήση στην Αρκτική, με τον ενεργειακό κολοσσό της Gazprom να αποβλέπει σε χρήση τους για ανάπτυξη πετρελαιοπηγών και εγκαταστάσεων εξόρυξης αερίου. Σύμφωνα με τη Rosatom, 15 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Αλγερία, η Ναμίμπια και η Αργεντινή.