Skip to main content

Η Apple κατοχύρωσε τεχνολογία που εμποδίζει την κάμερα του κινητού να τραβά βίντεο σε συναυλίες

Ευρεσιτεχνία για τεχνολογία που θα μπορούσε να εμποδίζει τη χρήση καμερών smartphones για καταγραφή βίντεο σε συναυλίες κατοχύρωσε η Apple.

Σύμφωνα με το BBC, η πατέντα περιγράφει μια κάμερα smartphone που λαμβάνει κωδικοποιημένα υπέρυθρα σήματα που λαμβάνονται από πομπούς στρατηγικά τοποθετημένους σε δημόσιους χώρους.

Το κινητό στη συνέχεια μπορεί να προσφέρει πληροφορίες on screen ή να διακόπτει τη λειτουργία της κάμερας για να εμποδίζει τη λήψη εικόνων.

Σύμφωνα με τον Στούαρτ Μάιλς, ιδρυτή της ιστοσελίδας gadgets Pocket Lint, μια τέτοια κίνηση θα ήταν πιθανόν να εξοργίσει τους χρήστες, καθώς «ποια είναι η Apple για να μου πει ότι δεν μπορώ να καταγράψω κάτι;». Ωστόσο σημείωσε πως η εταιρεία κατοχυρώνει ευρεσιτεχνίες συνεχώς, όπως και πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες, και η τεχνολογία αυτή μπορεί να καταλήξει να χρησιμοποιείται για κάτι άλλο.

Η αίτηση είχε υποβληθεί το 2011 και σε αυτήν περιγράφονταν πολλά σενάρια στα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή. Ένα από αυτά ήταν η χρήση σε μουσεία για να λαμβάνουν οι επισκέπτες περισσότερες πληροφορίες (αν και υπάρχουν ήδη άλλες τεχνολογίες που κάνουν το ίδιο πράγμα). Επίσης, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, ένα τέτοιο σύστημα, με κωδικοποιημένα σήματα υπερύθρων, θα μπορούσε να «νικηθεί» χάρη σε ένα φθηνό φίλτρο υπερύθρου φωτός ή μέσω μικρών αλλαγών στο λογισμικό της συσκευής. Επίσης, οι καταναλωτές πολύ εύκολα θα μπορούσαν να προτιμήσουν ένα κινητό το οποίο δεν έχει αυτή την τεχνολογία.