Skip to main content

«Κόντρα» για φερόμενη αχρήστευση λογισμικού της Microsoft από προγράμματα της Samsung

Για εντοπισμό λογισμικού της Samsung το οποίο κατέβαζε και «έτρεχε» ένα αρχείο ονόματι Disable_Windowsupdate.exe, ενώ βοηθούσε έναν χρήστη με πρόβλημα στον υπολογιστή του, έκανε λόγο ο Πάτρικ Μπάρκερ, τεχνικός της Microsoft.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο ίδιος εκτιμά ότι επηρεάζονται κάποια συστήματα υπολογιστή που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε απάντηση από τη Samsung, η οποία ανακοίνωσε ότι δίνεται η επιλογή στους χρήστες, συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι αλήθεια ότι μπλοκάρεται update των Windows 8.1 στο λειτουργικό»- απλά παρέχεται αυτή η επιλογή, για το αν ο χρήστης θέλει ή όχι να προβεί σε download των νεότερων drivers, updates Και λογισμικού.

Ωστόσο, ο ίδιος έγραψε στο blog του πάντως ότι ουδέποτε υπονόησε ότι το αρχείο μπλοκάρει κάποιο update, απλά ότι το λογισμικό τους εμποδίζει την αυτόματη εγκατάσταση updates και ότι αναγκάζει τον χρήστη να έχει ενεργή τη σχετική ρύθμιση.

Το αποτέλεσμα, όπως επεσήμανε ο Μπάρκερ, είναι να παρεμποδίζεται η σωστή λειτουργία του Windows Update, καθώς, εάν το Windows Update ενεργοποιείται χειροκίνητα, τότε απενεργοποιείται από το Samsung update όταν γίνετια reboot στο μηχάνημα.

Επίσης, φαίνεται πως το επίμαχο λογισμικό δεν απεγκαθίσταται κανονικά, καθώς αφήνει πίσω του «κατάλοιπα», περιλαμβανομένου της συγκεκριμένης εντολής.

Η θέση της Microsoft είναι ότι το Windows Update παραμένει σημαντικό κομμάτι της δέσμευσής της απέναντι στους πελάτες της όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας και δεν συστήνεται η απενεργοποίηση ή τροποποίησή του- και ως εκ τούτου έχει έρθει σε επαφή με τη Samsung για το ζήτημα.