Ο διευθύνων σύμβουλος της δημοφιλούς εφαρμογής κρυπτογραφημένου messaging Telegram δήλωσε την Τετάρτη πως η υπηρεσία δέχτηκε μια κυβερνοεπίθεση «μεγέθους που παραπέμπει σε κρατικό δρώντα», υποδεικνύοντας την Κίνα ως πιθανή χώρα προέλευσης.
Η υπηρεσία επλήγη από μια «ισχυρή επίθεση DDoS» , που προερχόταν από διευθύνσεις ΙΡ κυρίως εντός Κίνας, ανέφερε σε tweet του ο Πάβελ Ντούροφ, διευθύνων σύμβουλος του Telegram- συμπληρώνοντας πως η επίθεση συνέπεσε με τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ.
Οι επιθέσεις DDoS περιλαμβάνουν την αποστολή μεγάλων όγκων requests στο πλαίσιο μιας στοχευμένης επίθεσης, με αποτέλεσμα την πρόκληση προβλημάτων στη λειτουργία μιας υπηρεσίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο που θα επέτρεπε την έκδοση κατοίκων της πόλης στην Κίνα. Όπως αναφέρει το Reuters, κινεζικά κρατικά ΜΜΕ έχουν καταδικάσει τις διαδηλώσεις, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι υποκινούνται από εξωτερικές δυνάμεις και υπονομεύουν την κοινωνική σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ.
Το Telegram και άλλες εφαρμογές κρυπτογραφημένων τηλεπικοινωνιών είναι δημοφιλείς μεταξύ διαδηλωτών και αντιφρονούντων/ αντικαθεστωτικών ανά τον κόσμο, που τις χρησιμοποιούν για να συντονίζουν τις ενέργειές τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές.
Σύμφωνα με τον Ντούροφ, παλαιότερες επιθέσεις αντίστοιχου μεγέθους είχαν συμπέσει με διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, σχολιάζοντας πως «αυτή η περίπτωση δεν αποτελούσε εξαίρεση».
Άλλες εφαρμογές στο παρελθόν έχουν μπλοκαριστεί στην Κίνα κατά τη διάρκεια πολιτικών κινημάτων και αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ: Ενδεικτικά, το 2014, κατά το «Κίνημα της Ομπρέλας» στο Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο Instagram στην ενδοχώρα της Κίνας.
Όπως σημειώνει το BBC, τα σχόλια του Ντούροφ έλαβαν χώρα εν μέσω αναφορών περί σύλληψης ενός άνδρα που θεωρείται ότι είναι group administrator του Telegram στο Χονγκ Κονγκ για συνωμοσία με σκοπό την πρόκληση αναταραχών.