Skip to main content

Μόλυναν τον Άρη το τελευταίο ρόβερ και το drone που στείλαμε εκεί;

Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαστημική δραστηριότητα του ανθρώπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να τα διαστημικά σκάφη και οι αστροναύτες εγκαταλείπουν την Γη απολύτως αποστειρωμένοι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν στο Διάστημα και πολύ περισσότερο σε κάποιο άλλο πλανήτη γήινους μικροοργανισμούς που μπορεί θα μόλυναν το τοπικό περιβάλλον και μάλιστα με απρόβλεπτους τρόπους.

Για αυτόν τον λόγο τα σκάφη και τα φορτία που προορίζονται για το Διάστημα βρίσκονται σε ειδικούς χώρους μόνιμης αποστείρωσης και το προσωπικό που ασχολείται με αυτά το κάνει φορώντας πάντα ειδικές στολές.

Η τελευταία σημαντική αποστολή στο Διάστημα είναι αυτή που έστειλε στον Άρη η NASA τον περασμένο Φεβρουάριο. Στον Κόκκινο Πλανήτη προσεδαφίστηκε ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχουμε στείλει μέχρι σήμερα εκεί. Βασική του αποστολή είναι ο εντοπισμός ιχνών ζωής στον Άρη αλλά θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωατμοσφαιρικές μελέτες.

Μαζί του μετέφερε και ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα, το πρώτο drone που έστειλε η ανθρωπότητα σε κάποιο πλανήτη μακριά από την Γη. Το drone μάλιστα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αποστολής του με απόλυτη επιτυχία και θα συνεχίσει να πετά για μερικές ακόμη εβδομάδες.

Τα μικρόβια

Ο Κρίστοφερ Μέισον είναι γενετιστής στον υψηλού κύρους αμερικανικό ιατρικό οργανισμό Weill Cornell Medicine που αποτελείται από διεθνούς φήμης επιστήμονες κα ερευνητές. Ο Μέισον στο πλαίσιο μιας έρευνας που πραγματοποιεί πήρε άδεια για να εισέλθει μαζί με την ερευνητική του ομάδα στους χώρους που κατασκευάζονται τα διαστημικά σκάφη στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο JPL. Η έρευνα σχετίζεται με την ανακάλυψη οργανισμών που μπορεί να βρίσκονται σε τέτοιους χώρους οι οποίοι για να υπάρχουν εκεί σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε σε αυτούς τους απόλυτα προστατευμένους και αποστειρωμένους χώρους κάποια μικρόβια. Πρόκειται για μικροοργανισμούς που σύμφωνα με τον ερευνητή κολλούν σε μεταλλικές επιφάνειες όπως αυτές των διαστημικών σκαφών και των ρομποτικών οχημάτων και φαίνεται ότι μπορούν να επιβιώσουν τόσο από την έκθεση τους σε κάθε είδους κοσμική ακτινοβολία όσο αλλά και στο ακραίο ψύχος του Διαστήματος.

«Τα ευρήματα μου δείχνουν ότι μπορεί να στείλαμε κάτι μη προγραμματισμένο σε κάποιο πλανήτη. Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την επιβίωση κάθε μορφής ζωής που μπορεί να υπάρχει κάπου αλλού στο Σύμπαν αφού η παρουσία νέων οργανισμών μπορεί να προκαλέσει χάος όταν εμφανιστούν σε ένα νέο οικοσύστημα» δήλωσε στο BBC ο Μέισον.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κάποιοι μικροοργανισμοί εξαιρετικά ανθεκτικοί στην κοσμική ακτινοβολία και ερευνάται αν αυτοί προήλθαν από την Γη, αν προέρχονται από τον πλανήτη μας αλλά εξελίχθηκαν εκεί ή αν αναπτύχθηκαν εκεί εξ αρχής. Ο Μέισον επισημαίνει ότι οι οργανισμοί που ξεκινούν από την Γη πιθανότατα θα μεταλλάσσονται όταν εισέρχονται στις διαστημικές συνθήκες και αναφέρει μια αισιόδοξη πλευρά αυτής της κατάστασης.

«Κάποια στιγμή ο άνθρωπος θα πάει στον Άρη μεταφέροντας εκεί ένα κοκτέιλ μικροβίων που ζει μέσα και από το σώμα μας. Αυτοί οι οργανισμοί θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, θα μεταλλαχθούν και θα αλλάξουν. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι να κάνουν την ζωή πιο ανεκτή για τους ανθρώπους που θα βρίσκονται στον Άρη αφού οι οργανισμοί θα μπορούν να μελετηθούν και η ανάλυση των χαρακτηριστικών τους να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων καλύτερης προστασίας της υγείας και ασφάλειας των ανθρώπων που θα ταξιδεύουν στον Άρη και το Διάστημα γενικότερα» αναφέρει ο Μέισον