Το Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη πως έχει συμφωνίες διαμοιρασμού δεδομένων με τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές εταιρείες- μεταξύ των οποίων και η Huawei, η τρίτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο, η οποία έχει βρεθεί στο «μικροσκόπιο» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών λόγω προβληματισμών ασφαλείας.
Όπως ανακοινώθηκε, η Huawei, το Lenovo Group και οι OPPO και TCL Corp είναι μεταξύ 60 εταιρειών ανά τον κόσμο που λαμβάνουν πρόσβαση σε κάποια δεδομένα χρηστών στο πλαίσιο συμφωνιών με σκοπό την «αναδημιουργία εμπειριών τύπου Facebook» για τους χρήστες τους.
Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εκφράσει προβληματισμούς μετά από δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή, όπου αναφερόταν ότι ενδεχομένως να υπήρξε πρόσβαση σε δεδομένα φίλων των χρηστών χωρίς τη ρητή συναίνεσή τους. Το Facebook το αρνήθηκε αυτό και είπε πως η πρόσβαση σε δεδομένα είχε σκοπό να επιτρέψει στους χρήστες του να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίας λογαριασμών σε φορητές συσκευές.
Πάνω από τις μισές από αυτές τις συνεργασίες έχουν ήδη περιοριστεί, σύμφωνα με το Facebook, που πρόσθεσε την Τρίτη ότι η συμφωνία με τη Huawei θα λάμβανε τέλος αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, τέλος λαμβάνουν και οι άλλες τρεις συνεργασίες με κινεζικές εταιρείες.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» των αμερικανικών υπηρεσιών, που θεωρούν ότι παρέχουν τη δυνατότητα σε ξένες υπηρεσίες να κατασκοπεύουν και να απειλούν κρίσιμες αμερικανικές υποδομές- κάτι το οποίο η κινεζική πλευρά αρνείται.
Από πλευράς του το Facebook υποστηρίζει ότι υπήρξε προσεκτικός έλεγχος όσον αφορά στην έκταση της πρόσβασης που δόθηκε στις κινεζικές εταιρείες. «Το Facebook, μαζί με πολλές άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, συνεργάστηκε μαζί τους και με άλλους κατασκευαστές στην Κίνα για να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες τους σε αυτά τα τηλέφωνα» είπε ο Φρανσίσκο Βαρέλα, αντιπρόεδρος mobile partnerships του Facebook. «Οι ενσωματώσεις του Facebook με τη Huawei, τη Lenovo, την OPPO και την TCL ελέγχονταν εξαρχής- και εγκρίναμε τις εμπειρίες Facebook που έφτιαξαν αυτές οι εταιρείες».
«Δεδομένου του ενδιαφέροντος από το Κογκρέσο, θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλες οι πληροφορίες από αυτές τις ενσωματώσεις με τη Huawei αποθηκεύονταν στις συσκευές, όχι στους servers της Huawei».
Μιλώντας στο Πεκίνο, η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι δεν θα σχολίαζε τις συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών και ότι δεν γνώριζε κάτι για το θέμα, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «ελπίζουμε οι ΗΠΑ να παρέχουν ένα δίκαιο, διαφανές, ανοικτό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες κινεζικών εταιρειών».
Νωρίτερα την Τρίτη, η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας απαίτησε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, να απαντήσει σε μια αναφορά ότι δεδομένα χρηστών διαμοιράστηκαν με τουλάχιστον 60 κατασκευαστές, εβδομάδες αφού ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης είχε ανακοινώσει ότι θα άλλαζε τις πρακτικές του, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.