Skip to main content

Android M και Brillo από την Google

Κάποιες από τις δυνατότητες της επόμενης έκδοσης του λειτουργικού Android της επέδειξε η Google στη συνδιάσκεψη Google I/O- παρουσιάζοντας παράλληλα μια νέα υπηρεσία «έξυπνου πορτοφολιού», το Android Pay. Επίσης, πληροφορίες έγιναν γνωστές σχετικά με το λειτουργικό που προορίζεται για το «Internet of Things», το Brillo.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το Android M αντιμετωπίζει ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση «τρίτων» σε δεδομένα από smartphones και tablets, κάνοντας ευκολότερο για τον χρήστη να διαχειριστεί το τι είδους πληροφορίες και άδειες δίνονται σε κάθε εφαρμογή.

Επίσης, περιλαμβάνει τη χρήση δακτυλικού αποτυπώματος για σκοπούς ταυτοποίησης για αγορές σε ιστοσελίδες, αλλά και κανονικά, «φυσικά» καταστήματα, όπου οι συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται αντί κάρτας, μέσω του Android Pay- στην ουσία διαδόχου του Google Wallet. Επιπρόσθετα το νέο λειτουργικό θα είναι πιο οικονομικό όσον αφορά στην κατανάλωση μπαταρίας, χάρη σε ένα νέο χαρακτηριστικό, το Doze, που θα περιορίζει τη λειτουργία εφαρμογών εάν οι αισθητήρες δείχνουν ότι η συσκευή δεν χρησιμοποιείται, διατηρώντας παράλληλα σε λειτουργία τις ενημερώσεις ανοιχτές.

Πέρα από το Android, η Google ανακοίνωσε βελτιωμένη αναγνώριση φωνής στα εργαλεία αναζήτησης, περιλαμβανομένης της καλύτερης μεταχείρισης λέξεων που δεν έχουν προφερθεί καλά κλπ. Ακόμη, οι χρήστες του Google Maps θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες, καθώς και reviews για τους προορισμούς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, αρκεί οι εμπλεκόμενες περιοχές να έχουν γίνει download από πριν. Μια νέα εφαρμογή που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη, το Google Photos, είναι ήδη διαθέσιμη για download και έχει να κάνει με την οργάνωση των εικόνων και ταινιών του χρήστη, ενώ επίσης αναβαθμίστηκε το Cardboard – ένα low budget headset εικονικής πραγματικότητας, που χρησιμοποιεί ένα smartphone ως οθόνη.

Στο μεταξύ, η εταιρεία σχεδιάζει να βρεθεί στο επίκεντρο του Internet of Things με το λειτουργικό σύστημα Brillo. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το λειτουργικό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να «τρέχει» και διασυνδέει πολλαπλές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Το Brillo είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει ένα «Android» για οικιακές συσκευές, δίνοντας στην εταιρεία ένα «προγεφύρωμα» στον ταχέως ανερχόμενο χώρο των οικιακών συσκευών.