Skip to main content

Ιαπωνικά σχέδια για σύστημα αυτόνομων οχημάτων στο Τόκιο έως το 2020

Μία υπηρεσία αυτόνομων οχημάτων ενδεχομένως να έχει τεθεί σε λειτουργία στους δημόσιους δρόμους του Τόκιο εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς του 2020, καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει να ενισχύσει τις επενδύσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με παρουσίαση κυβερνητικής στρατηγικής τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η στρατηγική αυτή, που παρουσιάστηκε σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, περιλαμβάνει και σχέδια για την ανάπτυξη virtual σταθμών ενέργειας στο δημοσιονομικό έτος που τελειώνει τον Μάρτιο του 2022. Οι προτάσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να έχει συντάξει μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το σχετικό review που παρουσιάστηκε, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει τις δοκιμές ενός συστήματος αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το έτος, με σκοπό την έναρξη λειτουργίας μιας υπηρεσίας αυτόνομων οχημάτων για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020. Η κυβέρνηση στη συνέχεια θα προσπαθήσει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται εμπορικά το σύστημα αυτό ως το 2022.

Γενικότερα, οικονομολόγοι διαβλέπουν μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομων οχημάτων και τεχνητής νοημοσύνης, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης του εργατικού δυναμικού. Παρόλα αυτά, οι ιαπωνικές εταιρείες δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με τις κινεζικές, ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις ως προς την εφαρμογή τέτοιων καινοτομιών στις εργασιακές πρακτικές τους.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, το 2012, ο Άμπε έχει φέρει μια σειρά σταδιακών αλλαγών που έχουν ενισχύσει την οικονομία, φέρνοντας περισσότερες γυναίκες στο εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας την προσέλευση τουριστών και σταδιακά «ανοίγοντας την πόρτα» σε περισσότερους ξένους εργαζομένους. Η φετινή στρατηγική ανάπτυξης επικεντρώνεται περισσότερο στην τεχνολογία και στην αλλαγή κάποιων κανονισμών προκειμένου να διευκολύνονται οι εταιρείες στις δραστηριότητές τους. Επίσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στα πανεπιστήμια, προκειμένου να μπορούν φοιτητές να παίρνουν πτυχία που απαιτούνται για να εργαστούν στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σε ό,τι αφορά στους virtual εικονικούς σταθμούς ενέργειας, στην ουσία θα πρόκειται για διασύνδεση πολλών μικρών συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, για να μπορούν να λειτουργούν συλλογικά ως ένας μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας, εξοικονομώντας χρήματα για τους διαχειριστές δικτύων διανομής.