Προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω του Ίντερνετ κατέστησε τον λειτουργικό κβαντικό επεξεργαστή της η ΙΒΜ, δίνοντας σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τον πολλά υποσχόμενο αυτό τομέα, που θεωρείται ότι αποτελεί το άμεσο μέλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Η πρόσβαση, για σκοπούς πειραματισμού, είναι δυνατή μέσω μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας που είναι διαθέσιμη μέσω του IBM Cloud σε desktop ή φορητές συσκευές.
Πρόκειται για την IBM Quantum Experience, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες της να τρέχουν αλγορίθμους και πειράματα στον επεξεργαστή, να δουλεύουν πάνω σε κβαντικά bit (qubits), καθώς και να εξερευνούν, μέσω tutorials και εξομοιώσεων, τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών.
Ο κβαντικός επεξεργαστής της ΙΒΜ αποτελείται από πέντε qubits και βρίσκεται στο IBM T.J. Watson Research Center στη Νέα Υόρκη. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η κλίμακά του μπορέι να αυξηθεί για τη δημιουργία μεγαλύτερων συστημάτων και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της λειτουργίας ενός «πραγματικού» κβαντικού υπολογιστή, που θα μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει οποιαδήποτε υπολογιστική εργασία και θα είναι τρομακτικά ταχύτερος από τα συμβατικά συστήματα, σε μια σειρά εφαρμογών από τομεία όπως η επιστήμη, οι επιχειρήσεις κ.α.
Ακόμα και αν ένας τέτοιος υπολογιστής δεν υπάρχει σήμερα, η ΙΒΜ οραματίζεται μεσαίου μεγέθους κβαντικούς υπολογιστές 50-100 qubits μέσα στην επόμενη δεκαετία. Σημειώνεται πως ακόμα και ένας υπολογιστής με 50 qubits θα ήταν ισχυρότερος από όλα τα συστήματα που απαρτίζουν το σημερινό Top500 των υπερυπολογιστών, κάτι που δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Οι κβαντικοί υπολογιστές αποτελούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της παρούσας επιστήμης υπολογιστών, καθώς υπόσχονται να λύσουν ανυπέρβλητα για τα σημερινά δεδομένα προβλήματα. Χρησιμοποιούν κβαντικά bits (quantum bits – qubits), σε αντίθεση με τους ψηφιακούς υπολογιστές, που χρησιμοποιούμε σήμερα και οι οποίοι είναι βασισμένοι σε τρανζίστορ – και στους οποίους, τα δεδομένα πρέπει να κωδικοποιούνται σε δυαδικά bits (binary digits – bits). Τα qubits μπορούν να υφίστανται σε πολλαπλές καταστάσεις ταυτόχρονα, παρέχοντας τη δυνατότητα να εκτελείται μεγάλος όγκος υπολογισμών παράλληλα, επιταχύνοντας, έτσι, την επίλυση προβλημάτων.