Skip to main content

Επίδειξη οπλικών συστημάτων για πολεμικές επιχειρήσεις στην Αρκτική από τη Ρωσία

Συστήματα αεράμυνας σχεδιασμένα για να επιχειρούν σε συνθήκες Αρκτικής επέδειξε η Ρωσία, στο πλαίσιο της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο την Τρίτη.

Όπως υπογραμμίζουν το Reuters, το BBC, η Deutsche Welle και άλλα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη φορά που η χώρα επιδεικνύει συστήματα αεράμυνας που προορίζονται για πολεμικές επιχειρήσεις υπό τις αντίξοες συνθήκες της Αρκτικής- η οποία θεωρείται πως θα αποτελέσει χώρο ανταγωνισμού μεταξύ της ίδιας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Νορβηγίας, λόγω των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που «απελευθερώνονται» καθώς λιώνουν οι πάγοι.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περίπου 10.000 στρατιώτες από διαφορετικούς κλάδους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς και 114 οχήματα/ οπλικά συστήματα.

Όσον αφορά στα συστήματα για χρήση στην Αρκτική ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποίησαν δημόσια εμφάνιση τα Tor-M2DT και Pantsir-SA. Και στις δύο περιπτώσεις είναι αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, τα οποία έχουν ως «σασί» το πλήρως ερπυστριοφόρο Vityaz, ώστε να μπορούν να κινούνται σε συνθήκες όπως αυτές που αναμένεται να συναντήσουν στην Αρκτική.

Το Tor-M2DT έχει αναπτυχθεί με βάση το Tor-M2 και ήδη χρησιμοποιείται στο αρχιπέλαγος της Γης του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Το σύστημα αυτό, μικρής εμβέλειας, έχει τη δυνατότητα να καλύψει εναέριο χώρο ακτίνας τουλάχιστον 15 χλμ.

Όσον αφορά στο Pantsir-SA, εντάχθηκε στον ρωσικό στρατό στα τέλη του 2016. Χρησιμοποιεί τον εκτοξευτή Pantsir- S1 και είναι προσαρμοσμένο έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες θερμοκρασίας κάτω των 50 βαθμών Κελσίου. Έχει εμβέλεια ακτίνας 20 χλμ.

Σύμφωνα με το Russia Today, τα δύο αυτά συστήματα είναι τα μόνα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο που είναι σε θέση να διατηρούν την ακρίβεια βολής τους ενώ βρίσκονται εν κινήσει.