Αρχές σε ΗΠΑ και Αυστραλία διερευνούν κάποιους gamers σχετικά με «στήσιμο» παιχνιδιών και παράνομα στοιχήματα σε διαγωνισμούς ενός εκ των πλέον δημοφιλών παιχνιδιών των eSports- του Counter-Strike.
Όπως αναφέρει το BBC, η Esports Integrity Commission συνεργάζεται με το FBI για να διερευνήσει μια «μικρή μα σημαντική ομάδα». Υπάρχουν ισχυρισμοί περί αποδοχής δωροδοκιών από συνδικάτα στοιχηματισμού για το «στήσιμο» παιχνιδιών.
Το Counter-Strike: Global Offensive είναι ένα δημοφιλές ανταγωνιστικό παιχνίδι με μεγάλα χρηματικά έπαθλα. Σε συνέντευξη με τον YouTuber και gamer slash32, ο Ίαν Σμιθ, επίτροπος της ESIC, είπε πως η οργάνωσή του συνεργάζεται με το FBI για να εξετάσει όχι μόνο παίκτες που λειτουργούσαν από μόνοι τους, οπορτουνιστικά, μα επίσης και για στήσιμο παιχνιδιών που λάμβανε χώρα για πολύ καιρό και πολύ οργανωμένα.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτών δηλαδή που λειτουργούσαν οπορτουνιστικά, ο Σμιθ χαρακτήρισε τις πιο ακραίες περιπτώσεις ως «ηλίθιους» και θα αντιμετωπίσουν αποκλεισμούς (bans), ενώ σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις, όπως είπε.
Η δεύτερη έρευνα αποτελεί πολύ σοβαρότερη υπόθεση και μάλλον θα διαρκέσει περισσότερο, εν μέρει επειδή το FBI μόλις πρόσφατα έστησε ερευνητική μονάδα για το συγκεκριμένο αντικείμενο. «Είναι καλοί, μα είναι άπειροι, επειδή τα στοιχήματα στα σπορ δεν ήταν ποτέ πολύ διαδεδομένα στην Αμερική» είπε ο Σμιθ.
Το Counter-Strike είναι ένα από τα παλιότερα παιχνίδια των eSports, και τα μεγάλα βραβεία το καθιστούν ευάλωτο σε περιπτώσεις στημένων παιχνιδιών και στη χρήση «cheats».
Τον Ιανουάριο η ESIC απέκλεισε 35 Αυστραλούς παίκτες που παραβίασαν τον κώδικά της κατά τη διαφθοράς. Το 2020 είχαν αποκλειστεί επτά παίκτες.
Επίσης πέρυσι 37 «κόουτς» – άτομα που επιβλέπουν ομάδες παικτών- αποκλείστηκαν λόγω εκμετάλλευσης ενός «bug» που παρείχε τη δυνατότητα να βλέπουν χωρίς κανέναν περιορισμό συγκεκριμένα σημεία στους χάρτες των παιχνιδιών.