Ένα πρότζεκτ με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικείμενο την ανάπτυξη μίας μεγάλης γκάμας κβαντικών τεχνολογιών – από απαραβίαστα δίκτυα ανταλλαγής δεδομένων, μέχρι ρολόγια ακριβείας και κβαντικούς υπολογιστές.
Το πρότζεκτ θα ξεκινήσει το 2018 και είναι το τρίτο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό και διάρκεια – μετά τα δύο πρότζεκτ για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και τη μελέτη του γραφένιου.
Ο τρόπος υλοποίησης του έργου θα προέλθει από μία μελέτη ονόματι Κβαντικό Μανιφέστο, η οποία παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο. Ένας από τους συγγραφείς του Μανιφέστου ήταν ο Τομάσο Καλάρκο, επικεφαλής του Κέντρου Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, των πανεπιστημίων του Ουλμ και της Στουτγάρδης.
Μιλώντας στο περιοδικό Nature, ο Καλάρκο ανέφερε πως η Κομισιόν θα έχει σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ, αν και ένα μέρος των κεφαλαίων θα προέλθουν και από άλλους πόρους. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, χωρίς μία τέτοια πρωτοβουλία, η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τα ηνία στον συγκεκριμένο κλάδο, με δεδομένο ότι αρκετές ακόμη χώρες επενδύουν στην ανάπτυξη κβαντικών τεχνολογιών.
Έτσι, για παράδειγμα, αμερικανικές επιχειρήσεις ήδη χρηματοδοτούν τη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών, ενώ Κινέζοι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο «κβαντικό δίκτυο» στον κόσμο, το οποίο θα συνδέει το Πεκίνο με τη Σαγκάη.
Το πρότζεκτ αναμένεται να δώσει το κίνητρο ανάπτυξης παρόμοιων εφαρμογών και στην Ευρώπη. Ορισμένες εφαρμογές προορίζονται για γρήγορη εμπορική εφαρμογή, όπως υπερευαίσθητες κάμερες, κβαντικοί προσομοιωτές για την ανάπτυξη νέων υλικών, και «κβαντικά δίκτυα».
Παράλληλα, θα υπάρχει η πρόβλεψη για την έρευνα πιο μακρόπνοων εφαρμογών, όπως αισθητήρων υψηλής ακρίβειας για κινητά τηλέφωνα ή κβαντικών υπολογιστών.
Σύμφωνα με τον Καλάρο, το έργο θα είναι επιτυχημένο αν στη συνέχεια η ευρωπαϊκή βιομηχανία επενδύσει στον κλάδο, «υιοθετώντας» τις τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν. «Σε αντίθεση περίπτωση, θα έχει αποτύχει. Ωστόσο, όλοι είναι σίγουοι πως αυτ΄δεν θα συμβεί», σημειώνει στο Nature.
Σύμφωνα με τον Μάρκο Γκενοβέζε, ειδικό στην κβαντική φυσική από το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογικής Έρευνας στο Τορίνο, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή ερευνητικά πρότζεκτ με αντικείμενο κβαντικές τεχνολογίες. Ωστόσο, ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ είναι απαραίτητο ώστε τέτοιες εφαρμογές να ωριμάσουν γρήγορα σε επίπεδο εμπορικής αξιοποίησης.
Για την οργάνωση του πρότζεκτ, προηγήθηκαν συνομιλίες 18 μηνών ανάμεσα στην Κομισιόν και την ομάδα των επιστημόνων στην οποία ανέθεσε να ετοιμάσει το Κβαντικό Μανιφέστο.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 17-18 Μαΐου στο Άμστερνταμ, στο πλαίσιο του συνεδρίου Κβαντική Ευρώπη.