Skip to main content

Παρουσιάστηκε το πλήρωμα της πρώτης διαστημικής αποστολής με απλούς πολίτες ως αστροναύτες

Ένας εκπαιδευτικός και ένας αναλυτής αεροδιαστημικών δεδομένων ανακοινώθηκαν την Τρίτη ως τα τελικά μέλη του τετραμελούς πληρώματος της αποστολής της SpaceX που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο έτος ως η πρώτη αποστολή μόνο με απλούς πολίτες ως αστροναύτες στην ιστορία.

Όπως γράφει το Reuters, οι δύο αυτοί «πολίτες- αστροναύτες» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα από τον Μπέντζι Ριντ, υπεύθυνο στην SpaceX για τις επανδρωμένες πτήσεις, και τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζάρεντ Άιζακμαν, που είχε την έμπνευση για τη συγκεκριμένη αποστολή, η οποία έχει φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο Άιζακμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας e-commerce Shift4 Payments θα καταβάλει ένα άγνωστου ύψους ποσό στη SpaceX του Έλον Μασκ για να πετάξει ο ίδιος και τρεις άλλοι σε τροχιά με κάψουλα Crew Dragon της εταιρείας.

Η πτήση έχει προγραμματιστεί να γίνει όχι νωρίτερα από τις 15 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να έχει διάρκεια τριών- τεσσάρων ημερών (από την εκτόξευση μέχρι την επιστροφή στη Γη).

«Όταν ολοκληρωθεί αυτή η αποστολή, οι άνθρωποι θα την κοιτούν και θα λένε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που απλοί, καθημερινοί άνθρωποι μπόρεσαν να πάνε στο διάστημα» είπε ο 38χρονος σε δημοσιογράφους.

Η αποστολή, ονόματι Inspiration4, προορίζεται πρωτευόντως να συγκεντρώσει στήριξη για το St. Jude Children’s Research Hospital, που δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να χορηγήσει 100 εκατ. δολάρια στο ινστιτούτο.

Ο Άιζακμαν θα είναι ο «διοικητής» της αποστολής, και κατονόμασε την 29χρονη Χέιλι Αρσενό, πρώην καρκινοπαθή, ως το πρώτο από τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Οι άλλοι δύο είναι ο Κρις Σεμπρόσκι, 41 ετών, εργαζόμενος στην αεροδιαστημική βιομηχανία στο Σιάτλ και βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ που επελέγη μέσω λοταρίας, και η 51χρονη Σιάν Πρόκτορ, καθηγήτρια Γεωεπιστημών στο South Mountain Community College στο Φοίνιξ της Αριζόνα, που ήταν κάποτε υποψήφια αστροναύτης της NASA και επελέγη μέσω ενός άλλου, business διαγωνισμού από τη Shift4 Payments.

Και οι τέσσερις θα περάσουν εκπαίδευση στο πρότυπο που έχει η NASA ως προς την προετοιμασία για αποστολές της SpaceX.

Η SpaceX έχει σχέδια και για μια άλλη αποστολή, πιθανώς την επόμενη χρονιά, με έναν πρώην αστροναύτη της NASA, έναν Ισραηλινό πρώην πιλότο και δύο άλλα άτομα, σε συνεργασία με την Axiom Space, καθώς και για μια πτήση γύρω από τη Σελήνη το 2023, με τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα.