Το όνομα αυτού, Colossus: Πρόκειται για ένα πυροσβεστικό ρομπότ που βοήθησε να τεθεί υπό έλεγχο και να κατασβεστεί η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρει το Popular Mechanics, με τη στέγη να φλέγεται και τον κίνδυνο κατάρρευσης να είναι ορατός, σε κάποια φάση η πυροσβεστική του Παρισιού απέσυρε τους πυροσβέστες της και έστειλε στη μάχη ένα από τα πιο νέα της μέλη: Ένα ερπυστριοφόρο ρομπότ το οποίο βοήθησε να σβήσουν οι φλόγες και να σωθούν 850 χρόνια ιστορίας, χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Ο «Κολοσσός» φαίνεται σε βίντεο να επιχειρεί στην κύρια αίθουσα του καθεδρικού, με μάνικα συνδεδεμένη στο κανόνι νερού του, να εκτοξεύει νερό ψηλά στον αέρα, σβήνοντας τις φλόγες.
Ο Γκαμπριέλ Πλου, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ρομπότ βοήθησε να σβήσει η φωτιά και να πέσουν οι θερμοκρασίες μέσα στον κύριο ναό. Από πλευράς του, ο Σίριλ Καμπαρά, συνιδρυτής της Shark Robotics, της γαλλικής εταιρείες που ανέπτυξε το Colossus σε συνεργασία με την πυροσβεστική του Παρισιού, δήλωσε πως επρόκειτο σίγουρα για μια τραγική στιγμή για όλους τους Γάλλους, αλλά «είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε τους πυροσβέστες να προστατέψουν το μνημείο και επίσης να προστατέψουν ζωές».
Όπως σημειώνει το Popular Mechanics, τα ρομπότ αυτά λειτουργούν δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του πυροσβέστη και του επικίνδυνου περιβάλλοντος, αποδεσμεύοντας πυροσβέστες για να αναλάβουν άλλες αποστολές. Κατά τον Καμπαρά, το κανόνι νερού που φέρει το ρομπότ κανονικά το χειρίζονται τρία άτομα, και η μάνικα, όταν είναι γεμάτη νερό, χρειάζεται 10 άτομα να την κουβαλήσουν. «Με τον Κολοσσό, μπορούν να πάνε σε κάποια άλλη αποστολή, πχ να σώσουν κάποιον» είπε χαρακτηριστικά.
Παρά το όνομά του, το ρομπότ είναι μικρό, με ύψους περίπου 70 εκατοστών, ωστόσο, με βάρος περίπου 450 κιλών, μπορεί να μεταφέρει άλλον μισό τόνο εξοπλισμού, ανθρώπων κλπ. Πέρα από εξοπλισμό κατάσβεσης, το ρομπότ μπορεί επίσης να εξοπλιστεί και με κάμερες, μπάρες για είσοδο σε αποκλεισμένους χώρους κ.α.
Το Colossus δεν ήταν το μόνο ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων, καθώς ήταν ευρεία και η χρήση ιπτάμενων drones για την αξιολόγηση της κατάστασης. Σημειώνεται επίσης πως η Shark Robotics έχει παραδώσει και άλλα ρομπότ στην πυροσβεστική του Μπορντό, ενώ σύντομα θα στείλει και στο Σαρλερουά και τη Μασσαλία.
Όπως σημειώνει η Washington Post, ο ρόλος του Colossus στην πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ρομποτικής πυρόσβεσης, δεδομένου πως μέσα στην τελευταία δεκαετία πολλές εταιρείες και οργανισμοί σε πολλές χώρες αναπτύσσουν ρομπότ που σβήνουν φωτιές και συλλέγουν πληροφορίες, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να παραμένουν ασφαλείς.