Skip to main content

Ημέρες «ελεύθερες από Zoom» καθιερώνουν οι εταιρείες

Κατά την διάρκεια του πρώτου λοκντάουν έκανε την εμφάνιση του ένας καινούργιος όρος, η αποκαλούμενη «κόπωση Zoom». Με τον όρο αυτό περιγράφεται το στρες η κούραση των ανθρώπων από τις συνεχείς βιντεοκλήσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν για επαγγελματικούς αλλά και κοινωνικούς λόγους. Όπως ήταν αναμενόμενο η «κόπωση» του Zoom μετατράπηκε σε «άρνηση» και οι εταιρείες αρχίζουν να περιορίζουν την χρήση τηλεδιασκέψεων προς όφελος των εργαζομένων.

H αμερικανική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Citygroup αποφάσισε να διακόψει τις τηλεδιασκέψεις τις Παρασκευές για να μπορούν οι εργαζόμενοι της να… αποτοξινωθούν από αυτό το online περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται πολλές ώρες καθημερινά. Οι εργαζόμενοι της τράπεζας ονόμασαν μάλιστα την πρωτοβουλία αυτή ως «Zoom free Fridays», Παρασκευές χωρίς Zoom.

Την αρχή είχε κάνει η εταιρεία SailPoint Technology Holdings στο Τέξας που απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να κάνουν βιντεοκλήσεις από τις δέκα το πρωί ως τις δώδεκα το μεσημέρι κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Η εταιρεία προϊόντων καθαρισμού Clorox καθιέρωσε μια μέρα τον μήνα χωρίς βιντεοκλήσεις ενώ το ιατρικό κέντρο MD Anderson Cancer Center ζήτησε από τους εργαζομένους τις Τετάρτες από το μεσημέρι και μετά να διακόψουν κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Η εταιρεία ενοικίασης επίπλων Feather επέτρεψε στους εργαζομένους της αν το επιθυμούν να έχουν κλειστές τις κάμερες στις εσωτερικές τηλεδιασκέψεις ώστε να μπορούν να κάνουν κατά την διάρκεια τους ότι θέλουν σαν επρόκειτο για μια τηλεφωνική επικοινωνία.

Τα στελέχη των εταιρειών αρχίζουν να κατανοούν ότι δεν είναι το πρόβλημα μόνο η κούραση των εργαζομένων από τις καθημερινές και πολύωρες τηλεδιασκέψεις που είναι υποχρεωμένοι να μετέχουν. Αποδεικνύεται ότι σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις χωρίς ουσιαστικό λόγο και αντικείμενο με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αποσπώνται από την δουλειά τους και αυτή να πηγαίνει πίσω ή να γίνεται υπό καθεστώς χρονικής πίεσης γεγονός που έχει τελικά αρνητικές επιπτώσεις για μια εταιρεία.