Skip to main content

Η αυστραλιανή κυβέρνηση στοχεύει τις εταιρείες τεχνολογίας με νέους, σκληρούς νόμους

Μια σειρά αμφιλεγόμενων νόμων, βάσει των οποίων οι εταιρείες τεχνολογίας θα βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρές ποινές- περιλαμβανομένης φυλάκισης για τα στελέχη τους- εάν ανεβάζουν βίαια βίντεο στις πλατφόρμες τους, πέρασε η Αυστραλία.

Όπως αναφέρει το BBC, οι νόμοι, που πιθανώς να αποτελούν παγκόσμια πρωτιά στο είδος τους, έρχονται μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τεμένη στη Νέα Ζηλανδία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά online από τον ένοπλο δράστη. Η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πως οι ιστοσελίδες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως όπλα, ωστόσο οι επικριτές των νόμων αυτών λένε πως πέρασαν από το κοινοβούλιο χωρίς να εξεταστούν αρκετά.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με αυστηρές ποινές εάν δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν «αποκρουστικά βίαιο περιεχόμενο» όσο γρήγορα θα έπρεπε. Ως περιεχόμενο τέτοιου είδους ορίζονται τρομοκρατικές επιθέσεις, φόνοι, βιασμοί, βασανιστήρια και απαγωγές.

Οι ποινές περιλαμβάνουν πρόστιμα μέχρι και 10,5 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας, ή το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών, ενώ στελέχη εταιρειών ή άτομα που «παρέχουν υπηρεσίες περιεχομένου» θα μπορούσαν να τιμωρηθούν μέχρι και με τρία χρόνια φυλάκισης. Οι νόμοι αυτοί αυξάνουν την πίεση προς τις εταιρείες για το ταχύ κατέβασμα του επίμαχου υλικού- ωστόσο, δεν ορίζεται πόσο γρήγορα σημαίνει αυτό (θα καθορίζεται από τους ενόρκους).

Ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είχε προτείνει τους νόμους αυτούς για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Εργατικοί (αντιπολίτευση) βοήθησαν να περάσουν από το κοινοβούλιο, αν και χαρακτήρισαν τους νόμους ως «προβληματικούς», δεσμευόμενοι να τους επανεξετάσουν μετά τις εκλογές.