Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Trends in Biotechnology» ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο παρουσιάζει τη μέθοδο που ανάπτυξε για να δημιουργήσει στο εργαστήριο κοτομπουκιές κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και καταγράφεται ως σημαντικό επίτευγμα στον τομέα του τεχνητού κρέατος.
Η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι οι κοτομπουκιές δημιουργήθηκαν σε μια συσκευή που μιμείται τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία συνθέτουν το κυκλοφορικό σύστημα. Η προσέγγιση χρησιμοποιεί λεπτές κοίλες ίνες για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε μυϊκά κύτταρα κοτόπουλου αιωρούμενα σε ένα τζελ. Η διαδικασία αυτή επέτρεψε στους επιστήμονες να αναπτύξουν κομμάτια κρέατος μήκους έως 2 εκατοστών και πάχους 1 εκατοστού.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή ανοίγει το δρόμο για ολόκληρα κομμάτια κοτόπουλου, βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος και ψαριών που θα καλλιεργηθούν στο εργαστήριο. Η ίδια τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παράγει και λειτουργικά όργανα.
«Μία από τις βασικές προκλήσεις στην ανάπτυξη παχύ ιστού είναι ότι τα κύτταρα στο κέντρο μπορούν να δυσκολευτούν να λάβουν αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρικό θάνατο. Το σύστημά μας βοήθησε στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος παρέχοντας εσωτερική αιμάτωση, επιτρέποντάς μας να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη παχύτερου, πιο συνεπούς ιστού» αναφέρει ο καθηγητής Σότζι Τακεαούτσι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr