Skip to main content

Εντοπίστηκαν τοξικές απομιμήσεις της σοκολάτας του Ντουμπάι

Κατακλύζουν την αγορά φθηνές επικίνδυνες για την υγεία εκδοχές του δημοφιλούς γλυκίσματος.

Ήταν αναμενόμενο ότι ένα τρόφιμο που αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο θα δημιουργούσε διαφόρων ειδών παρόμοια προϊόντα και απομιμήσεις. Στην περίπτωση της σοκολάτας του Ντουμπάι όμως κάποιοι ασυνείδητοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν απομιμήσεις με υλικά μη ασφαλή για κατανάλωση.

Η ιστορία είναι γνωστή. Η Βρετανοαιγύπτια Σάρα Χαμούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της το 2022 ένιωσε μια… λιγούρα για κάτι που να περιέχει ταχίνι, φιστίκι, και τραγανό κανταΐφι. Μαζί με τον σύζυγο της με τον οποίο ζουν στο Ντουμπάι δημιούργησαν μια σοκολατένια μπάρα με αυτά τα υλικά η οποία θεώρησαν ότι μπορεί να σταθεί εμπορικά και ίδρυσαν μια εταιρεία για να την προωθήσουν στην αγορά.

Η μπάρα ονομάστηκε «Can’t Get Knafeh of It» και μέσω μιας έξυπνης στρατηγικής προώθησης μέσω των social media και πώλησης της μέσω εφαρμογής ντελίβερι σε συγκεκριμένες ώρες και σε περιορισμένη ποσότητα η σοκολάτα που έγινε ευρέως γνωστή ως «σοκολάτα Ντουμπάι» απέκτησε τεράστια δημοφιλία.

Πολλές εταιρείες αλλά και σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα τροφίμων σε όλο τον κόσμο είτε προσπαθούν να αντιγράψουν την αυθεντική συνταγή είτε δημιουργούν τις δικές τους εκδοχές της σοκολάτας του Ντουμπάι. Ανησυχία όμως προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Γραφείο Χημικής και Κτηνιατρικής Έρευνας (CVUA) στη Γερμανία σε οκτώ προϊόντα που αποτελούν απομιμήσεις της σοκολάτας του Ντουμπάι τα οποία εισάγονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία.

Η έρευνα εντόπισε ίχνη φοινικέλαιου που αποτελεί ένα χαμηλού κόστους λάδι με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, το οποίο έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με προβλήματα υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις. Εντοπίστηκε μάλιστα στα προϊόντα αυτά νοθευμένο φοινικέλαιο που προκάλεσε το σχηματισμό του 3-MCPD, μιας επικίνδυνης ένωσης που πιστεύεται ότι είναι καρκινογόνος στους ανθρώπους. Συνολικά έξι από τις οκτώ μπάρες περιείχαν 3-MCPD, το οποίο σχηματίζεται κυρίως κατά τη διύλιση φυτικών λιπών και ελαίων όπως το φοινικέλαιο.

Επίσης υπήρχαν εστέρες γλυκιδυλικών λιπαρών οξέων που διασπώνται σε 3-MCPD και γλυκιδόλη, μια άλλη ένωση που περιγράφεται ως «πιθανώς καρκινογόνος». Στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών ασφάλειας τροφίμων αναφέρουν ότι θα πρέπει οι καταναλωτές να φροντίζουν να ελέγχουν αν η σοκολάτα Ντουμπάι που αγοράζουν αποτελεί νόμιμο προϊόν, αν έχουν ετικέτες που αναγράφουν τα συστατικά όπως πρέπει και γενικότερα να αποφεύγουν τις φθηνές απομιμήσεις που δεν φέρουν κάποια πιστοποίηση.

Naftemporiki.gr