Skip to main content

Γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας γαλαξία διαλύει το μικρότερο αδελφό του

Ο γαλαξίας μας και αριστερά οι δύο μικροί δορυφορικοί γαλαξίες Μικρό και Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος. πηγή φωτό. (Nina McCurdy/Nick Risinger/NASA.)

Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου καταστρέφει το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.

Απρόσμενη ανακάλυψη για τους δύο γειτονικούς και ορατούς με γυμνό μάτι από τη Γη γαλαξίες η οποία φωτίζει την ύπαρξη και εξέλιξη των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Με το όνομα Νέφη του Μαγγελάνου οι αστρονόμοι ονόμασαν δύο ανώμαλους γαλαξίες που αποτελούν δορυφόρους του γαλαξία μας. Το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (Large Magellanic Cloud, LMC) και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου (Small Magellanic Cloud, SMC) είναι δύο νεαρότεροι σε ηλικία γαλαξίες από το δικό μας γαλαξία.

Είναι μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γαλαξία μας. Επίσης είναι και οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ευρισκόμενοι σε απόσταση από τη Γη 163.000 έτη φωτός το Μέγα Νέφος στον αστερισμό της Δοράδος και 206.000 έτη φωτός το Μικρό Νέφος.

Οι δύο γαλαξίες αποτελούν μόνιμο στόχο παρατηρήσεων των αστρονόμων και έχουν γίνει σε αυτούς πολλές και εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Έχει διαπιστωθεί ότι οι δύο γαλαξίες βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με το δικό μας και αναμένεται να χαθούν από το γαλαξιακό χάρτη. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Supplement Series» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου επιτίθεται και κάνει «κομματάκια» το Μικρό Νέφος.

«Όταν είδαμε για πρώτη φορά αυτό το αποτέλεσμα στα δεδομένα υποψιααστήκαμε ότι μπορεί να υπήρχε λάθος στη μέθοδο ανάλυσής μας. Ωστόσο, μετά από πιο προσεκτική εξέταση, τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα και εκπλαγήκαμε» δήλωσε Κένγκο Τατσιχάρα αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο Ναγκόγια στην Ιαπωνία, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανάλυση των ερευνητών αποκάλυψε επίσης ότι, σε αντίθεση με το γαλαξία μας τα μεγάλου μεγέθους άστρα του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου δεν περιστρέφονταν γύρω από τον άξονα του γαλαξία. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος με την κατανόησή μας για τη μάζα του γαλαξία και την ιστορία των αλληλεπιδράσεων με τόσο με το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου όσο και με το γαλαξία μας.

Περαιτέρω μελέτη αυτών των γρίφων θα μπορούσε να αποκαλύψει κρίσιμες κοσμολογικές γνώσεις. Η χαμηλή μεταλλικότητα και η ασθενής βαρυτική δυναμική ενέργεια του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου σημαίνει ότι μοιάζει με αυτό που μπορεί να έμοιαζαν πολλοί γαλαξίες κατά την παιδική τους ηλικία στο πρώιμο Σύμπαν. Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου και του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου θα μπορούσε να βοηθήσει τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς εξελίχτηκαν και… σμιλεύτηκαν οι γαλαξίες με την πάροδο του χρόνου.

Naftemporiki.gr