Η τεχνολογία ολογραμμάτων έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από το κινηματογραφικό διαστημικό έπος του «Πολέμου των Άστρων» και τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα με τελευταία εξέλιξη η ανάπτυξη μιας μεθόδου με την οποία μπορεί κάποιος να παρεμβαίνει και να χειρίζεται όπως επιθυμεί ένα ολόγραμμα.
Ερευνητική ομάδα παρουσιάζει σε μελέτη της το πώς χρησιμοποιώντας ελαστικά υλικά ως βασικό συστατικό των αποκαλούμενων ογκομετρικών οθονών μπορεί κάποιος να αλληλεπιδράσει με τα τρισδιάστατα γραφικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί κάποιος για παράδειγμα να πιάσει και να μετακινήσει έναν εικονικό κύβο με το χέρι του χωρίς να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή ζημιά σε ένα ολογραφικό σύστημα. Η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί την επιστημονική κοινότητα αλλά η ερευνητική ομάδα δημοσίευσε ένα βίντεο που παρουσιάζει την τεχνολογία.
«Είμαστε συνηθισμένοι στην άμεση αλληλεπίδραση με τα τηλέφωνά μας, όπου πατάμε ένα κουμπί ή σέρνουμε ένα έγγραφο απευθείας με το δάχτυλό μας στην οθόνη και μια φυσική, διαισθητική διεργασία για τον άνθρωπο. Αυτή η μέθοδος μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη φυσική αλληλεπίδραση με τα τρισδιάστατα γραφικά για να αξιοποιήσουμε τις έμφυτες ικανότητές μας για τρισδιάστατη όραση και χειραγώγηση» δήλωσε ο Άσιερ Μάρτζο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα στην Ισπανία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε τη μέθοδο μελετώντας σε βάθος την τεχνολογία ολογραμμάτων και αξιοποιώντας εργαλεία της μικτής πραγματικότητας τεχνολογία που συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα (VR) με την επαυξημένη πραγματικότητα (AR).
«Οι oθόνες όπως αυτές σε ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και τα tαblet υπάρχουν στη ζωή μας για εργασία, μάθηση ή ψυχαγωγία. Η κατοχή τρισδιάστατων γραφικών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο άμεσου χειρισμού έχουν εφαρμογές στην εκπαίδευση όπως για παράδειγμα, οπτικοποίηση και συναρμολόγηση τμημάτων ενός κινητήρα. Επιπλέον, πολλοί χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν συλλογικά χωρίς να χρειάζονται κάσκες εικονικής πραγματικότητας. Αυτές οι οθόνες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μουσεία, για παράδειγμα, όπου οι επισκέπτες μπορούν απλώς να προσεγγίσουν και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενο» λένε οι ερευνητές.
Naftemporiki.gr