Μια πρωτοποριακή διαστημική αποστολή ετοιμάζεται να εκτοξευθεί με στόχο τη δημιουργία λεπτομερών τρισδιάστατων χαρτών των πιο απομακρυσμένων, των πυκνότερων αλλά και πιο σκοτεινών τροπικών δασών του κόσμου με στόχο να εξακριβωθούν τα ποσοστά αποψίλωσης τους και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το επίτευγμα θα βασιστεί στη χρήση ενός ειδικού σαρωτή ραντάρ που έχει τοποθετηθεί σε έναν ανιχνευτή που ονομάζεται Biomass και θα βρίσκεται στο διαστημικό σκάφος που θα κάνει την χαρτογράφηση. Το σκάφος είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα στις 29 Απριλίου με έναν πύραυλο VegaC.
Για μια περίοδο πέντε ετών θα σαρώνει τα τροπικά δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής και θα κοιτάζει μέσα από τους πυκνούς δασικούς θόλους που φτάνουν σε ύψη 40 μέτρων για να μελετήσει τη βλάστηση που βρίσκεται από κάτω. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για τη δημιουργία μοναδικών τρισδιάστατων χαρτών δασών που συνήθως κρύβονται από την ανθρώπινη ματιά.
Λιγότερο από το 2% του ηλιακού φωτός διεισδύει σε πολλές περιοχές αυτών των δασών ωστόσο ο ανιχνευτής θα τις μελετήσει με αξεπέραστη λεπτομέρεια από ύψος άνω των 600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Το πιο σημαντικό, η αποστολή θα επιτρέψει στους επιστήμονες να υπολογίσουν τις ποσότητες του άνθρακα που αποθηκεύονται στα δάση και να μετρήσουν πώς αλλάζουν τα επίπεδα καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να κόβουν δέντρα στις τροπικές περιοχές και να αυξάνονται έτσι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Επιπλέον το σκάφος η οποία έχει κατασκευαστεί από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Airbus UK και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) θα χαρτογραφήσει την υποεπιφανειακή γεωλογία και την τοπογραφία του δασικού εδάφους ενώ θα παρέχει επίσης δεδομένα σχετικά με το ρυθμό με τον οποίο χάνεται η βιοποικιλότητα καθώς τα δάση αποψιλώνονται για εξόρυξη και γεωργία.
«Πρέπει να γνωρίζουμε την υγεία των τροπικών δασών μας. Πρέπει να γνωρίζουμε την ποιότητα και την ποικιλομορφία της βλάστησής τους και την ποσότητα άνθρακα που αποθηκεύεται εκεί» είπε η Σιμονέτα Τσέλι στον Observer διευθύντρια των Προγραμμάτων Παρατήρησης Γης για την ESA.
Η αντιστροφή
Τα τροπικά δάση διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προστασία του πλανήτη από μερικές από τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επειδή απορροφούν πολύ διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα: οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι απορροφούν περίπου οκτώ δισεκατομμύρια τόνους και συχνά περιγράφονται ως οι πράσινοι πνεύμονες της Γης.
Αλλά η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αντιστρέφουν τώρα αυτό το αποτέλεσμα. Τα hotspots περιλαμβάνουν βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής, την υποσαχάρια Αφρική, τη νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, όπου η αυξημένη παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας, καφέ, κακάο, φοινικέλαιου και ξυλείας προκαλούν εκτεταμένη αποψίλωση των δασών.
Η ποσοτικοποίηση του προβλήματος είναι απαραίτητη για την πρόβλεψη του τι θα συμβεί στο κλίμα της Γης τα επόμενα χρόνια. Δεν καταλαβαίνουμε σωστά τι αλλαγές λαμβάνουν χώρα τώρα, εν μέρει επειδή δεν έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις των επιπέδων άνθρακα σε αυτά τα δάση» δήλωσε ο Μπγιορν Ρόμεν επιστήμονας της αποστολής.
Naftemporiki.gr