Δύο μεγάλες έρευνες προσπαθούν να εντοπίσουν η μια το πότε και το γιατί μια πολυετής ερωτική σχέση φθίνει και φτάνει στο τέλος της ενώ η άλλη εμφανίζει τις δημοφιλέστερες αιτίες που προβάλλονται σε μικρότερης διάρκειας σχέσεις.
Η πλατφόρμα streaming υπηρεσιών Freely αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια έρευνα για τις αιτίες χωρισμού στην εποχή που ζούμε. Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο χιλιάδες άτομα και τα αποτελέσματα της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποκαλύπτοντας ανάμεσα στα άλλα τις αιτίες που προβάλουν όσοι διακόπτουν μια ερωτική σχέση.
«Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος είτε αφορά έναν σύντροφο, είτε ένα χώρο εργασίας ή ακόμα και διακοπή μίας συνδρομής. Πολλοί από εμάς μένουν με πράγματα περισσότερο από όσο θα έπρεπε, είτε από συνήθεια είτε από φόβο για αλλαγή. Αλλά μερικές φορές το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και να κάνουμε αυτό το βήμα ειδικά όταν δεν μας δίνει πλέον αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι είμαστε όλοι ένοχοι που κολλάμε για λάθος λόγους ακόμα και όταν η πραγματικότητα είναι μπροστά μας» ανέφερε εκπρόσωπος της Freely.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 55 τοις εκατό όσων πήραν μέρος έμεναν σε ερωτικές σχέσεις περισσότερο από όσο έπρεπε, ελπίζοντας σε αλλαγή ή επειδή δεν ήθελαν να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου.
Και επτά στους 10 είπαν ότι ο χωρισμός με ένα αγαπημένο πρόσωπο είναι ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα στη ζωή. Ωστόσο, το 81 τοις εκατό ενθάρρυνε άλλους να μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον σύντροφο τους για τα προβλήματα που έχουν.
Όσον αφορά τις αιτίες που προβάλουν όσοι επιθυμούν να χωρίσουν από το σύντροφο τους στην κορυφή εξακολουθούν να βρίσκονται «παραδοσιακές» δικαιολογίες όπως «Δεν φταις εσύ, εγώ είμαι το πρόβλημα», «Δεν είμαι έτοιμος/η για σοβαρή σχέση», «Θέλω να επικεντρωθώ στην καριέρα μου», «Δεν έχω ξεπεράσει τον/την πρώην μου», «Μου αξίζει κάτι καλύτερο» αλλά η έρευνα αναδεικνύει και μερικές που σίγουρα δεν ακούγονταν όπως «Χρησιμοποιείς πολλά emojis στα μηνύματα», «Έχεις κακό γούστο στα ρούχα», «Δεν μου αρέσουν οι διατροφικές σου επιλογές», «Δεν ταιριάζουν τα ζώδια μας για αυτό δεν θα λειτουργήσει ποτέ η σχέση», «Δεν ταιριάζουν τα γούστα μας στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές», «Έχεις ενοχλητικό γέλιο»…
Τα στάδια χωρισμού
Παράλληλα ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς στη Γερμανία ανέλυσε δεδομένα από τέσσερις μελέτες σχέσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία στις οποίες είχαν λάβει μέρος περίπου 11.5 χιλιάδες άτομα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι σχέσεις που τελικά διαλύονται περνούν από ένα στάδιο που οι ερευνητές ονόμασαν «τελική παρακμή».
Αυτό συμβαίνει σε δύο φάσεις. Η αρχική η οποία μπορεί να έχει διάρκεια πολλών ετών χαρακτηρίζεται από μια μικρή μείωση της ικανοποίησης. Ωστόσο, αυτό ακολουθείται από ένα σημείο καμπής από το οποίο υπάρχει μια επιταχυνόμενη πτώση της ευτυχίας. Η τελική φάση μιας σχέσης μετά από αυτό το σημείο διαρκεί επτά έως 28 μήνες – ένα έως δύο χρόνια κατά μέσο όρο διαπίστωσε η ομάδα. «Μόλις φτάσει σε αυτή την τελική φάση η σχέση είναι καταδικασμένη να τελειώσει» λέει καθηγήτρια Τζανίνα Μπάλερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Naftemporiki.gr