Skip to main content

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας γυναίκας βασιλικού οίκου των Μυκηνών

πηγή φωτό. (Juanjo Ortega G)

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας.

Έζησε πριν από περίπου 3.500 χρόνια αλλά μια τεχνολογία αναδόμησης προσώπου έχει επαναφέρει στη ζωή μια γυναίκα από την ύστερη εποχή του χαλκού στις Μυκήνες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η γυναίκα ήταν σε ηλικία περίπου 30 ετών όταν τάφηκε σε ένα βασιλικό νεκροταφείο μεταξύ 16ου και 17ου αιώνα π.Χ.

Η τοποθεσία αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του 1950 στην ηπειρωτική Ελλάδα στις Μυκήνες, τη θρυλική έδρα του βασιλιά του Αγαμέμνονα.

Η Δρ. Έμιλι Χάουζερ, λέκτορας κλασικών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ που ανέθεσε την ψηφιακή ανακατασκευή, είπε στον Observer: «Είναι απίστευτα μοντέρνα. Μου έκοψε την ανάσα. Για πρώτη φορά, κοιτάμε το πρόσωπο μιας γυναίκας από ένα βασίλειο που σχετίζεται με την Ελένη της Τροίας –η αδερφή της Ελένης, η Κλυταιμνήστρα, ήταν βασίλισσα των Μυκηνών στο μύθο– και από όπου ο ποιητής Όμηρος φαντάστηκε τους Έλληνες του Τρωικού πολέμου. Τέτοιες ψηφιακές ανακατασκευές μας πείθουν ότι επρόκειτο για αληθινούς ανθρώπους. Είναι απίστευτα συναρπαστικό να σκεφτόμαστε ότι, για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε κάτω από το έδαφος πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε το πραγματικό πρόσωπο μιας βασιλικής γυναίκας της εποχής του Χαλκού. Αυτή η γυναίκα πέθανε γύρω στις αρχές της ύστερης εποχής του χαλκού, αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν από την υποτιθέμενη ημερομηνία του Τρωικού πολέμου».

Ένας ψηφιακός καλλιτέχνης, ο Juanjo Ortega G., ανέπτυξε το ρεαλιστικό πρόσωπο από μια ανακατασκευή από πηλό της ίδιας γυναίκας που έγινε τη δεκαετία του 1980 από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πρωτοπόρους μιας από τις σημαντικότερες μεθόδους αναδόμησης προσώπου.

Naftemporiki.gr