Τρία διαστημικά και ένα επίγειο τηλεσκόπιο κατέγραψαν νέες εικόνες και δεδομένα από το μαγευτικό πλανητικό νεφέλωμα της Έλικας που βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου. Απέχει από τη Γη περίπου 700 έτη φωτός και είναι το κοντινότερο από τα λαμπρά πλανητικά νεφελώματα.
Στο κέντρο του νεφελώματος βρίσκεται ένας γαλαζόλευκος άσπρος νάνος, ό,τι δηλαδή απέμεινε από τον θάνατο του άστρου από το οποίο προήλθε. Η αστρική ακτινοβολία κάνει το αέριο να λάμπει προβάλλοντας σαν ένας γιγάντιος δακτύλιος που έχει έκταση περίπου 3 έτη φωτός. Πρόκειται για ένα δημοφιλή στόχο παρατηρήσεων από τους αστρονόμους.
Δόθηκαν στη δημοσιότητα εκπληκτικές εικόνες από το Νεφέλωμα της Έλικας που αποτελούν προϊόν καταγραφές των διαστημικών τηλεσκοπίων Chandra, Hubble και Explorer καθώς και το υπέρυθρο φως που ανιχνεύθηκε από το Ορατό και Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή.
Αυτές οι νέες εικόνες αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες του λευκού νάνου και υποδεικνύουν πώς ένας πλανήτης πλησίασε πολύ κοντά σε αυτόν με αποτέλεσμα οι παλιρροϊκές κοσμικές δυνάμεις του λευκού νάνου να διέλυσαν σε κομμάτια τον πλανήτη και στη συνέχεια ο λευκός νάνος τράβηξε τα υπολείμματά του πλανήτη στην επιφάνεια του πυροδοτώντας ισχυρές εκλάμψεις ακτίνων Χ.
Το δικό μας μητρικό άστρο, ο Ήλιος θα ακολουθήσει τη διαδικασία αυτοκαταστροφής που θα οδηγήσει τελικά στην μετατροπή του σε ένα λευκό νάνο η οποία και αποτελεί το τελικό στάδιο για τα αστέρια μέσης μάζας που ξεμένουν από καύσιμα. Οι λευκοί νάνοι σταδιακά εξασθενούν και ψύχονται μέχρι να σβήσουν εντελώς.
Στο Νεφέλωμα της Έλικας, το αστέρι εκτοξεύει ζεστό αέριο στο Διάστημα, και αυτό το αέριο ψύχεται και πέφτει πίσω προς το άστρο. Μάζες θερμού αερίου και παλαιότερων ψυχρών αερίων συγκρούονται και δημιουργούν περίπλοκα κοσμικά μοτίβα που σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζουν άλλοτε με κόμπους και άλλοτε με κομήτες.
Naftemporiki.gr