Στις 5 Απριλίου λήγει η αναβολή αναστολής λειτουργίας που είχε δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο TikTok που καλείται να παραδώσει το έλεγχο της πλατφόρμας στις ΗΠΑ σε αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι υπάρχουν υποψήφιοι αγοραστές και η επιλογή του νέου ιδιοκτήτη θα γίνει από εκείνον.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση έθεσε στο στόχαστρο την κινεζικών συμφερόντων δημοφιλή ψηφιακή πλατφόρμα TikTok και ζήτησε από την εταιρεία στην οποία ανήκει, την ByteDance, να πουλήσει σε αμερικανική εταιρεία το τμήμα λειτουργίας της πλατφόρμας στις ΗΠΑ. Η ByteDance αφού εξάντλησε ανεπιτυχώς όλα τα νομικά της δικαιώματα για να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη δεν προχώρησε στην πώληση με αποτέλεσμα η λειτουργία της πλατφόρμας να διακοπεί λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξαγγείλει προεκλογικά ότι ήταν αντίθετος στο μπλακ άουτ αλλά σύμφωνος με την παράδοση του ελέγχου του TikTok στις ΗΠΑ σε αμερικανικά χέρια. Αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Τραμπ αποφάσισε την επαναλειτουργία του TikTok με την πλατφόρμα να διαθέτει στις ΗΠΑ περίπου 170 εκατ. ενεργούς χρήστες και το 2024 είχε έσοδα 10 δισ. δολάρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει διορία στην ByteDance μέχρι τις 5 Απριλίου ώστε να προχωρήσει στην παράδοση του ελέγχου της πλατφόρμας κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δημιουργώντας έτσι εκ νέου ανησυχίες ότι σε λίγα 24ωρα θα υπάρξει ξανά κάποιο μπλακ άουτ.
«Έχουμε πολλούς πιθανούς αγοραστές, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το TikTok. Η απόφαση θα είναι δική μου απόφαση. Θα ήθελα να δω το TikTok να παραμένει ζωντανό» δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One ενώ όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει σήμερα μια συζήτηση στο Λευκό Οίκο για αυτό το ζήτημα και δεν αποκλείεται να υπάρξει απόφαση σε αυτή τη συνάντηση.
Δύο επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν επώνυμοι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον απόκτησης του ελέγχου του TikTok στις ΗΠΑ ενώ έχει ακουστεί ότι στο παιχνίδι έχει μπει και ο αμερικανικός κολοσσός της βιομηχανίας της τεχνολογίας Oracle ο οποίος είναι βασικός συνεργάτης του TikTok στις ΗΠΑ και θεωρείται πιο ασφαλής και φιλική στη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας επιλογή. O Ελον Μασκ έχει δηλώσει πάντως ότι δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση του TikTok αν και με τον Μασκ τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο έχοντας μάλιστα αποκτήσει και κυβερνητικά καθήκοντα.
Τη διαδικασία παράδοσης του ελέγχου του TikTok στις ΗΠΑ σε αμερικανική εταιρεία έχουν αναλάβει ο αντιπρόεδρος Τζει Ντι Βανς και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Γουόλτζ με τον Βανς να δηλώνει ότι είναι «σχεδόν βέβαιος» ότι θα υπάρξει αλλαγή ιδιοκτησίας της πλατφόρμας στις ΗΠΑ μέχρι τις 5 Απριλίου.
Naftemporiki.gr