Skip to main content

Ξεκινά η εποχή του μόντελινγκ με σωσίες γνωστών μοντέλων προϊόν τεχνητής νοημοσύνης (βίντεο)

Μεγάλες εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιούν ψηφιακές ρέπλικες γνωστών μοντέλων στις διαφημίσεις τους.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης έγινε αισθητός σε βιομηχανίες από το Χόλιγουντ μέχρι τις εκδόσεις και τώρα ήρθε για το μόντελινγκ. Η H&M ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει σωσίες AI από 30 γνωστά μοντέλα με πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει στην προώθηση των προϊόντων της εάν βέβαια το μοντέλο δώσει τη συγκατάθεση του.

«Είναι κάτι που θα ενισχύσει τη δημιουργική μας διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με το μάρκετινγκ, αλλά ουσιαστικά δεν θα αλλάξει την ανθρωποκεντρική προσέγγισή μας με κανέναν τρόπο» αναφέρει ο Γιόργκεν Άντερσον, επικεφαλής δημιουργικού της H&M.

Ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου έχει συνεργαστεί με επιτυχημένα μοντέλα, όπως η Βίλμα Σιόμπεργκ και η Ματίλντα Γκβαρλιάνι που έχουν κάνει φωτογραφίσεις για τη Vogue και έχουν πάρει μέρος σε διαφημιστικές καμπάνιες εταιρειών όπως η Chanel. Ως μέρος της συμφωνίας κάθε μοντέλο θα μπορεί να επιτρέπει στο ψηφιακή alter ego του να χρησιμοποιείται από μια εταιρεία την ίδια στιγμή που εκείνο βρίσκεται σε φωτογράφιση ή γυρίσματα άλλης εταιρείας και έτσι να μην χάνει κάποια δουλειά.

Η Γκβαρλιάνι περιέγραψε τη ρεπλίκα της ΑΙ ως «όπως εγώ, χωρίς το τζετ λαγκ» θέλοντας να τονίσει την πειστική ομοιότητα της πραγματικής και της εικονικής Γκβαρλιάνι.  Η είδηση έγινε δεκτή με προβληματισμό από την ευρύτερη βιομηχανία του θεάματος η οποία φοβάται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας αλλαγής. Αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των εργαζομένων του Χόλιγουντ που έκαναν απεργία το 2023 για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρεία μόδας εξερευνά την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για χρήση στις διαφημιστικές της καμπάνιες αφού Levis και ο Hugo Boss έχουν πειραματιστεί επίσης με αυτή την τεχνολογία.

Η Bectu, η ένωση που εκπροσωπεί τις δημιουργικές βιομηχανίες, εξήγησε τις ανησυχίες. «Ακόμα κι αν τα μοντέλα αποζημιωθούν για τη χρήση της εικόνας τους, είναι δύσκολο να δούμε πώς η χρήση της τεχνολογίας δεν θα έχει σημαντική βλάβη σε άλλους δημιουργικούς της μόδας και εργαζόμενους στον κλάδο, από το μακιγιάζ και τα μαλλιά, μέχρι τους στιλίστες και τους φωτιστές», δήλωσε η επικεφαλής του σωματείου, Φιλίπα Τσάιλντς. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 54% των εργαζομένων στο Bectu πίστευαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στη βιομηχανία της μόδας.

Ακόμη και ο τομέας του μόντελινγκ έχει εκφράσει ανησυχίες. «Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ερωτήματα, και ένα από αυτά αφορά την αποζημίωση. Πώς μοιάζει η δίκαιη αποζημίωση για ένα ψηφιακό δίδυμο;» ανέφερε η Σάρα Ζιφ η ιδρύτρια της Model Alliance. Η H&M είπε ότι κάθε μοντέλο θα πληρώνεται όταν χρησιμοποιείται η ρέπλικα της με την αμοιβή να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους του μοντέλου.

Naftemporiki.gr