Επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο έκαναν μια πρώτη στο είδος της ανακάλυψη σχετικά με την αντιύλη που ίσως βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.
Η ανακάλυψη που έγινε στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN αποκάλυψε ότι ένας βραχύβιος «ξάδερφος» πρωτονίων και νετρονίων, το βαρυόνιο Λ, διασπάται με διαφορετικό ρυθμό από το αντίστοιχο της αντιύλης.
Το 1951 ανακαλύφθηκε στις κοσμικές ακτίνες ένα παράξενο είδος βαρυόνιων που ονομάστηκε Λ από τον τρόπο της διάσπασής του. Το βαρυόνιο Λ δεν έχει φορτίο και δεν αφήνει ίχνη στον ανιχνευτή. Όμως ανιχνεύεται από την διάσπασή του συνήθως (στο 64% των περιπτώσεων) σε ένα πρωτόνιο και ένα αρνητικό π μεσόνιο, των οποίων οι τροχιές σχηματίζουν την μορφή του ελληνικού γράμματος Λ.
Ονομάζεται παραβίαση ισοτιμίας φορτίου (CP), αυτό το φαινόμενο αναφέρεται σε σωματίδια αντίθετου φορτίου, όπως η ύλη και η αντιύλη που συμπεριφέρονται διαφορετικά. Είναι μια κρίσιμη εξήγηση για το γιατί η ύλη μπόρεσε να κυριαρχήσει στην αντιύλη στο πρώιμο Σύμπαν. Η ύπαρξη της ύλης έδωσε υπόσταση στο Σύμπαν αφού αν είχε κυριαρχήσει η αντιύλη το Σύμπαν θα ήταν ένας πελώριος κενός κόσμος.
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας βασικός λόγος για την ύπαρξη μας το ποσό της παραβίασης του CP που προβλέπεται από το Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής των Σωματιδίων είναι πολύ μικρό για να εξηγήσει την αφθονία της ύλης στο σύμπαν μας. Επιπλέον αυτή η παραβίαση είχε ανιχνευθεί στο παρελθόν μόνο σε σωματίδια που αποτελούνται από ζεύγη κουάρκ-αντικουάρκ, που ονομάζονται μεσόνια. Δεν έχει παρατηρηθεί σε βαρυόνια – σωματίδια τριών κουάρκ, όπως πρωτόνια και νετρόνια, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ορατής ύλης του Σύμπαντος.
Αυτή η πρώτη στο είδος της ανίχνευση ανοίγει πιθανώς νέους δρόμους στη Φυσική πέρα από το Καθιερωμένο Μοντέλο. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο Rencontres de Moriond στην Ιταλία και δημοσίευσαν μια μελέτη στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων arXiv.
Naftemporiki.gr