Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας για να αναπτύξουν ένα νέο στέλεχος ρυζιού που μπορεί να παράγει το συνένζυμο CoQ10, προσφέροντας στους καταναλωτές θρεπτικά συστατικά υγιή για την καρδιά.
Το CoQ10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που το σώμα μας παράγει φυσικά και είναι απαραίτητο για τη γενική υγεία, ειδικά την υγεία της καρδιάς. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ικανότητα του σώματος να παράγει αυτό το λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι η προσθήκη επιπλέον συμπληρωμάτων στη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική.
Ωστόσο, οι καλλιέργειες τροφίμων δημητριακών όπως το ρύζι, καθώς και ορισμένα λαχανικά και φρούτα, συνθέτουν κυρίως το CoQ9. Μετά τη διεξαγωγή μιας εξελικτικής ανάλυσης των φυσικών παραλλαγών των ενζύμων Coq1 σε περισσότερα από 1.000 χερσαία είδη φυτών και την εφαρμογή τεχνικών μηχανικής μάθησης, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη χρησιμοποίησαν επεξεργασία γονιδίων για να τροποποιήσουν πέντε βασικά αμινοξέα του ενζύμου Coq1 στο ρύζι, δημιουργώντας νέες ποικιλίες ρυζιού που είναι ικανές να συνθέσουν CoQ10
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell» αποκαλύπτει ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε CoQ10 δεν έχει καμία επίδραση στην απόδοση του ρυζιού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 παραμένει σχετικά σταθερό κατά τη θέρμανση υποδεικνύοντας ότι το μαγείρεμα δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα CoQ10.
Συγκεκριμένα, εάν οι άνθρωποι τρώνε αυτό το ρύζι με αυξημένα επίπεδα CoQ10 καθημερινά μπορούν να συμπληρώσουν περίπου 1 έως 2 mg CoQ10 την ημέρα. Δεδομένου ότι η μέση πρόσληψη CoQ10 από το κρέας είναι περίπου 2 έως 3 mg την ημέρα η περιεκτικότητα σε CoQ10 σε αυτό το πρόσφατα αναπτυγμένο ρύζι είναι συγκρίσιμη με αυτή που βρίσκεται στο κρέας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως αποτελεσματικό συμπλήρωμα διατροφής για την καθημερινή διατροφή λένε οι ερευνητές.
Naftemporiki.gr