Σε μια απόρρητη εγκατάσταση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κοντά στο Λας Βέγκας θα ξεκινήσουν δοκιμές «ζωντανών» βομβών καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις μπορεί να ωθούν τις χώρες σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.
Εν μέσω αναφορών ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επεκτείνουν και ενημερώνουν τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις, αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) λένε ότι η Αμερική μπορεί σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να επανεκκινήσει τα προγράμματα δοκιμών όπλων.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει δοκιμή πυρηνικής βόμβας από το 1992. Μετά από δεκαετίες μείωσης των πυρηνικών αποθεμάτων η NNSA βλέπει μια πραγματική πιθανότητα περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν και της Βόρειας Κορέας – να ετοιμάζονται να εισέλθουν σε έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών.
Το Πεντάγωνο έδωσε το πράσινο φως και Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν σε δημοσιογράφους μια περιήγηση στο μυστικό πυρηνικό εργαστήριο PULSE σε μια περιοχή της Νεβάδα. Σε μια μεγάλη σήραγγα οι αξιωματούχοι αποκάλυψαν τρία βασικά στοιχεία που θα χρησιμοποιήσουν οι ερευνητές για να πραγματοποιήσουν δοκιμές όπλων χωρίς στην πραγματικότητα να πυροδοτήσουν μια πυρηνική βόμβα κάτω από την επιφάνεια. Νέες άκρως απόρρητες συσκευές θα χρησιμοποιηθούν επίσης στο υπόγειο εργαστήριο εντός του 2025 για να πραγματοποιηθούν μίνι εκρήξεις που θα προσομοιώνουν την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας.
Στόχος των επιτελών του NNSA ήταν να επιτρέψει στο κοινό να δει τι κάνουν οι ΗΠΑ με το πυρηνικό τους απόθεμα και να αποκαλύψει πώς γίνονται ακόμα οι πυρηνικές δοκιμές χωρίς στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει ένα όπλο μαζικής καταστροφής.
Ενώ η εγκατάσταση εξωτερικά μοιάζει με ένα απλό κτιριακό συγκρότημα και ένα παλιό φρεάτιο εξόρυξης. υπάρχει μια εγκατάσταση λαξευμένη σε έναν αρχαίο βυθό λίμνης που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια. Πριν από τη δεκαετία του 1960 πραγματοποιούνταν πυρηνικές εκρήξεις πάνω από το έδαφος, σε ερήμους και στη θάλασσα και στη συνέχεια επιλέχθηκε η τακτική των υπόγειων δοκιμών.
Η μέθοδος
Αν και οι ΗΠΑ δεν δοκιμάζουν επί του παρόντος «ζωντανά» πυρηνικά όπλα αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι οι επιστήμονες του PULSE διασφαλίζουν ότι οι εκρήξεις που γίνονται εκεί αν και σε συνθήκες προσομοίωσης είναι ασφαλείς αλλά και αξιόπιστες ως προς το αποτέλεσμα τους. Για να συμβεί αυτό οι ερευνητές χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές για να προσομοιώσουν εκρήξεις αμερικανικών πυρηνικών όπλων ακολουθώντας τη διαδικασία σε όλη τη διαδρομή, από το «κουμπί στο μπουμ».
Στη συνέχεια πειράματα υψηλής ταξινόμησης στο PULSE διεξάγουν πραγματικές δοκιμές μικρότερων εκρήξεων για να βεβαιωθούν ότι οι υπερυπολογιστές παρέχουν ακριβή αποτελέσματα. Αυτές οι εκρήξεις μικρής κλίμακας είναι αυτό που οι πυρηνικοί ερευνητές αποκαλούν «υποκρίσιμες» δοκιμές, που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν προκαλούν πυρηνική αντίδραση. Μια απρόσμενη αλυσιδωτή αντίδραση όπου μερικά άτομα χωρίζονται και άλλα συγχωνεύονται, είναι αυτό που οδηγεί στην τεράστια δύναμη μιας πυρηνικής βόμβας.
Από το 2023, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Αμερική έχει 3.748 πυρηνικές κεφαλές. Ωστόσο, η μη κομματική Ένωση Ελέγχου Όπλων εκτίμησε ότι ο αριθμός ήταν σημαντικά υψηλότερος, ανεβάζοντας το σύνολο σε 5.225 τον Ιανουάριο του 2025.
Naftemporiki.gr