Skip to main content

Το TikTok επέστρεψε στο Apple Store και το Google Play

Η ψηφιακή πλατφόρμα βρίσκεται ξανά στα καταστήματα εφαρμογών των δύο εταιρειών.

Ένα μήνα μετά την διακοπή της λειτουργίας του στις ΗΠΑ και την αφαίρεση του από τα online καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google το TikTok κάνει την επανεμφάνιση του σε αυτά.

To TikTok είχε αφαιρεθεί από το Apple Store και το Google Play στις 18 Ιανουαρίου λίγη ώρα αφότου η ηγεσία της κινεζικής ιδιοκτησίας ψηφιακής πλατφόρμας αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την υπηρεσία στις ΗΠΑ αφού την επόμενη μέρα θα έμπαινε σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας της μετά τον σχετικό νόμο που είχε γίνει για αυτό ακριβώς τον σκοπό.

Οι εταιρίες των online καταστημάτων εφαρμογών θα αντιμετώπιζαν σκληρές κυρώσεις για παραβίαση του νόμου περί προστασίας των Αμερικανών από ελεγχόμενες εφαρμογές από ξένους εχθρούς. Αυτός ο νόμος, τον οποίο υπέγραψε τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαιτούσε από την ByteDance που έχει έδρα την Κίνα να εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στο TikTok στις ΗΠΑ έως τις 19 Ιανουαρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ουσιαστική απαγόρευση της εφαρμογής στη χώρα.

Το TikTok υποστήριξε ότι ο νόμος παραβιάζει τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης των πάνω από 170 εκατομμυρίων χρηστών των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία της ByteDance και οι πιθανοί δεσμοί της με το κινεζικό κράτος καθιστούν την εφαρμογή κίνδυνο εθνικής ασφάλειας. Το Ανώτατο Δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Ιανουάριο και, σε μια γνωμοδότησή του, είπε: «Το Κογκρέσο αποφάσισε ότι η εκποίηση είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει τις καλά υποστηριζόμενες ανησυχίες του για την εθνική ασφάλεια σχετικά με τις πρακτικές συλλογής δεδομένων του TikTok και τη σχέση του με έναν ξένο αντίπαλο».

Η λειτουργία του TikTok αποκαταστάθηκε σε προσωρινή βάση από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ υπό τον όρο ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία εξαγοράς τουλάχιστον του 50% της πλατφόρμας (όσον αφορά τη δραστηριότητα της στις ΗΠΑ) από αμερικανική εταιρεία ενώ στο τραπέζι έπεσε και ένα σχέδιο απόκτησης αυτού του 50% ή συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα που θα προχωρήσει στην εξαγορά του αμερικανικού δημοσίου. Στη δημοσιότητα έχουν κυκλοφορήσει διάφορα ονόματα μεγιστάνων και εταιρειών (π.χ. Μασκ, Microsoft) που ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν το TikTok αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για έναρξη σχετικών συζητήσεων ανάμεσα στην ByteDance και κάποιον επιχειρηματία ή εταιρεία από τις ΗΠΑ για την πώληση μέρους ή και ολόκληρης της πλατφόρμας εκεί.

Naftemporiki.gr