Όταν τα πρώτα αστέρια του Σύμπαντος εξερράγησαν σε θεαματικά σουπερνόβα, μπορεί να απελευθέρωσαν τεράστιες ποσότητες νερού οι οποίες πλημμύρισαν το πρώιμο Σύμπαν και δυνητικά κατέστησαν δυνατή τη ζωή μόλις 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη δείχνουν νέες προσομοιώσεις.
Ωστόσο αυτή η θεωρία έρχεται σε σύγκρουση με την τρέχουσα κατανόησή μας για την κοσμική εξέλιξη και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί.
Το νερό είναι από τα πλέον άφθονα στοιχεία στο Σύμπαν σύμφωνα με τη NASA. Εκτός από τη Γη οι αστρονόμοι έχουν βρει νερό σε διάφορες μορφές σε πολλά σημεία σε όλο το ηλιακό σύστημα σε πλανήτες και δορυφόρους αλλά και σε κομήτες.
Έξω από τη διαστημικά μας γειτονιά οι επιστήμονες έχουν επίσης εντοπίσει νερό σε μακρινούς εξωπλανήτες και μέσα σε τεράστια σύννεφα διαστρικού αερίου που διαπερνούν το γαλαξία μας. Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι όλο αυτό το νερό συσσωρεύτηκε σταδιακά μέσα σε δισεκατομμύρια χρόνια ως υδρογόνο, το πιο άφθονο στοιχείο στο Σύμπαν σε συνδυασμό με οξυγόνο που έχει σφυρηλατηθεί στις καρδιές των άστρων και διασκορπίζεται μέσω εκρήεξων σουπερνόβα.
Στη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv, οι ερευνητές προσομοίωσαν τους εκρηκτικούς θανάτους γιγάντιων άστρων του πρώιμου Σύμπαντος που είχαν μάζα περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που απαιτούνται για να διαμορφωθεί το νερό.
Το νερό από αυτές τις αστρικές εκρήξεις πιθανότατα θα είχε σχηματιστεί μέσα σε πυκνά νέφη υδρογόνου, οξυγόνου και άλλων στοιχείων που αποτέλεσαν τόπο γέννησης άστρων. Μπορεί να είχε συγκεντρώσεις έως και 30 φορές υψηλότερες από το νερό που παρατηρείται να «επιπλέει» στον διαστρικό χώρο στον Γαλαξία μας, αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη.
«Εκτός από την αποκάλυψη ότι ένα δομικό συστατικό για τη ζωή υπήρχε ήδη στο Σύμπαν μεταξύ 100 και 200 εκατομμυρίων ετών μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι το νερό ήταν πιθανότατα βασικό συστατικό των πρώτων γαλαξιών», γράφουν οι ερευνητές.
Naftemporiki.gr