Skip to main content

Ανακαλύφθηκε η συνταγή για το τέλειο βραστό αυγό αλλά είναι… βασανιστική για το μάγειρα

Πρόκειται για μια σύνθετη και χρονοβόρο μέθοδο.

Το σωστό βράσιμο ενός αυγού αποτελεί αντικείμενο διαχρονικών διαφωνιών αλλά και δοκιμών τόσο ανάμεσα στη μαγειρική κοινότητα όσο και σε όσους ασχολούνται με τη μαγειρική ερασιτεχνικά. Ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο βρασίματος που υποστηρίζουν ότι είναι ο ιδανικός αλλά παράλληλα είναι σύνθετος στην εκτέλεση.

Ο καθηγητής Ερνέστο Ντι Μάιο καθηγητής Επιστήμης των Υλικών στο πανεπιστήμιο της Νάπολης έχει αναπτύξει με την ομάδα του μια τεχνική για τη δημιουργία στρώσεων σε πλαστικά αντικείμενα. Κάποιος σκέφτηκε ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βράσιμο των αυγών και ο Ντι Μάιο βρήκε ενδιαφέρουσα αυτή την πρόκληση αποφασίζοντας όχι μόνο να βράσει αυγά αλλά να βρει τον βέλτιστο τρόπο να το κάνει.

Με απλά λόγια αναζήτησε με τους συνεργάτες του τη συνταγή για το τέλειο βραστό αυγό και υποστηρίζουν ότι την βρήκαν δοκιμάζοντας να βράσουν εκατοντάδες αυγά. Για να καταλήξουν στη καλύτερη μέθοδο έκαναν συγκρίσεις βραστών αυγών, μελάτων αυγών, μιας εκδοχής σου βιντ (sous vide) που ακολουθούν εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και της νέας τεχνικής που ακολούθησαν. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Engineering» οι ερευνητές παρουσιάζουν τη μέθοδο η οποία όπως θα διαπιστώσετε απαιτεί αρκετό χρόνο και σταθερή προσήλωση για να πετύχει γεγονός που την καθιστά στην πραγματικότητα μη εφαρμόσιμη.

Αν παρόλα αυτά κάποιος είναι φανατικός των βραστών αυγών και θέλει να δοκιμάσει αυτό που οι ερευνητές θεωρούν ως το τέλειο δεν έχει παρά να ακολουθήσει τα βήματα της συνταγής. Το αυγό πρέπει να μαγειρεύεται εναλλασσόμενα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σταθερά στους 100 βαθμούς και σε ένα μπολ με νερό στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η αλλαγή γίνεται κάθε 2 λεπτά, για συνολικά 32 λεπτά, καθώς απαιτούνται συνολικά οχτώ κύκλοι.

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί η συνταγή αφορά αυγά 68 γραμμαρίων. Αν κάποιος βράζει μεγαλύτερα αυγά πρέπει να αυξήσει τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20 δευτερόλεπτα σε κάθε κύκλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές με τη μέθοδο αυτή το αβγό είναι συνολικά καλύτερο από τις άλλες μεθόδους τόσο σε υφή και γεύση όσο και εμφανισιακά και στο ασπράδι και στον κρόκο. Όποιος έχει χρόνο και διάθεση για να εκτελέσει τη συνταγή μπορεί να διαπιστώσει αν οι ερευνητές έχουν δίκιο ή αν τελικά έχασαν άσκοπα τον χρόνο τους και δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά.

Naftemporiki.gr