Η κούρσα των τελευταίων δύο ετών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχει βγει από το καθαρά τεχνολογικό… γήπεδο και έχει περάσει και στο γεωπολιτικό με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να τρέχουν να προλάβουν να πάρουν όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στον κόσμο του ΑΙ. Στο πλαίσιο αυτό Γαλλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να συνεργαστούν με πολλαπλούς στόχους.
Η συμφωνία περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα ένα κέντρο δεδομένων ΑΙ ενός γιγαβάτ, την απόκτηση τσιπ αιχμής, την ανάπτυξη ταλέντων καθώς και τη δημιουργία εικονικών πρεσβειών δεδομένων για να καταστεί δυνατή η δημιουργία κυρίαρχης υποδομής τεχνητής νοημοσύνης και cloud και στις δύο χώρες. Η πρεσβεία δεδομένων είναι μια λύση που παραδοσιακά εφαρμόζεται από τα εθνικά κράτη για τη διασφάλιση της ψηφιακής συνέχειας μιας χώρας με ιδιαίτερο σεβασμό στις κρίσιμες βάσεις δεδομένων. Το ύψος της επένδυσης για όλα αυτά υπολογίζεται σε ένα ποσό της τάξης 30-50 δισ. δολάρια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοξένησε τον ομόλογό του από τα Εμιράτα σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν το βράδυ της Πέμπτης, ενόψει της συνόδου κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα που θα συγκεντρώσει περίπου 100 χώρες για να επικεντρωθούν στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης.
Η σύνοδος κορυφής στις 10-11 Φεβρουαρίου στοχεύει επίσης να βάλει τη Γαλλία και την Ευρώπη στον χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα οι οποίες πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα.
«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και δεσμεύτηκαν να διερευνήσουν συνεργασίες σε έργα και επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας της τεχνητής νοημοσύνης» αναφέρει κοινή δήλωση των δύο πλευρών. Η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι εντόπισε 35 τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.
Naftemporiki.gr