Με ανάρτηση του στο Διαδίκτυο ο ερευνητής και πτυχιούχος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Παύλος Κρασάκης παρουσιάζει ένα 3D βίντεο που δημιούργησε με τα σεισμικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Κρασάκης που ειδικεύεται στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) κάνει μία εικονική «πτήση» πάνω από το νησί, το ηφαίστειο Κολούμπος αλλά και τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, όπου γίνονται οι περισσότερες σεισμικές δονήσεις, με σκοπό την αποτύπωση της συνεχιζόμενης γεωλογικής αναταραχής στην περιοχή.
Στο βίντεο:
- Οι κίτρινες κουκίδες αντιπροσωπεύουν τα πρόσφατα σεισμικά γεγονότα από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και την 5η Φεβρουαρίου 2025.
- Οι μπλε κύκλοι αντιπροσωπεύουν ιστορικά σεισμικά γεγονότα με μέγεθος μικρότερο από 6R.
- Οι κόκκινες κουκίδες σηματοδοτούν ιστορικά σεισμικά γεγονότα μεγαλύτερα των 6 Ρίχτερ όπως ο σεισμός της Αμοργού το 1956, ένα από τα ισχυρότερα γεγονότα στην ιστορία της περιοχής.
- Οι κόκκινες γραμμές αντιπροσωπεύουν ρήγματα με υψηλό κίνδυνο και οι κίτρινες γραμμές σφάλματα με μεσαίο κίνδυνο.
Τα επιστημονικά δεδομένα για τη δημιουργία του βίντεο έχουν αντληθεί από τις μελέτες της Εύης Νομικού, καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας και από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Δεδομένα βαθυμετρίας: Νομικού κ.ά. (2019), Onshore δεδομένα: Copernicus, Σεισμικά δεδομένα: NKUA – Τμήμα Γεωφυσικής, Στοιχεία για λάθη: NOA).