Skip to main content

Όταν Σαντορίνη και Αμοργός βίωσαν το μεγαλύτερο σεισμό στη Μεσόγειο τα τελευταία 200 χρόνια αποκαλύπτοντας άγνωστα ρήγματα

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Έγιναν σεισμικές δονήσεις άνω των επτά Ρίχτερ προκαλώντας τσουνάμι.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία με τον Εγκέλαδο να έχει σταθερή παρουσία εκεί και ανάμεσα στα άλλα να έχει γίνει πριν μερικές δεκαετίες ο ισχυρότερος σεισμός στη Μεσόγειο τους τελευταίους αιώνες.

Στις 9 Ιουλίου 1956 σημειώθηκε ένας πολύ ισχυρός και καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού, Ανύδρου και Ανάφης. Ο σεισμός αυτός καταγράφεται ως ο ισχυρότερος στη Μεσόγειο τα τελευταία 200 χρόνια. Δεν ήταν μόνο ο κύριος σεισμός της 9ης Ιουλίου καταστροφικός.

Τον διαδέχτηκε 13 λεπτά αργότερα ισχυρότατος μετασεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη, που προκάλεσε ζημιές και κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές. Επίσης, προκλήθηκε μεγάλο τσουνάμι που πλημμύρισε τις ακτές από τη Φολέγανδρο ως την Τουρκία, με τα κύματα να φτάνουν μέχρι και τα 20 μέτρα στην Αμοργό. Το επίκεντρο και τα ρήγματα του σεισμού δεν ήταν γνωστά και οι λίγες μελέτες που έγιναν τότε στην ξηρά και τη θάλασσα δεν αποκάλυψαν τι πραγματικά συνέβη.

Γεωφυσικές μελέτες

Τα περιορισμένα μέσα της εποχής είχαν ως αποτέλεσμα οι γνώσεις μας για τον σεισμό αυτό να είναι λίγες και ο ακριβής εντοπισμός του επίκεντρου, αδύνατος. Πριν από δύο χρόνια μια διεθνής ωκεανογραφική αποστολή επιχείρησε να εντοπίσει, με τη βοήθεια εξελιγμένου ρομπότ πληροφορίες για αυτόν τον ισχυρό σεισμό.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων ωκεανογραφικών αποστολών είχαν γίνει γεωφυσικές μελέτες, όπου αποτυπώθηκε η μορφολογία του υποθαλάσσιου πυθμένα ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την Αστυπάλαια και εντοπίστηκαν σε μέγιστο βάθος 750 μέτρων τρία υποθαλάσσια ρήγματα παράλληλα το ένα με το άλλο, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές είχαν αναφέρει με βάση τις πρώτες αναλύσεις των δεδομένων ότι ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη «είναι γεωδυναμικά ενεργός με πολλούς γεωκινδύνους».

Naftemporiki.gr