Μια εντυπωσιακή εικόνα του Νεφελώματος Ταραντούλα κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δόθηκε στη δημοσιότητα από την επιστημονική ομάδα που ελέγχει τη λειτουργία του τηλεσκοπίου. Το νεφέλωμα αυτό είναι η πιο ενεργή περιοχή παραγωγής άστρων στο σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας.
Το Νεφέλωμα Ταραντούλα, γνωστό και ως 30 Δοράδος (επειδή βρίσκεται στον αστερισμό Δοράς) είναι νεφέλωμα στο γαλαξία Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου. Το νεφέλωμα που παράγει συνεχώς νέα άστρα έχει διάμετρο 900 έτη φωτός. Αν συμπεριληφθούν και οι προεκτάσεις του η διάμετρος του νεφελώματος φτάνει τα 6.000 έτη φωτός. Αποτελεί έναν από τους σταθερούς στόχος μελέτης των αστρονόμων αφού οι κοσμικές διεργασίες εκεί αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για πολλά φαινόμενα και γενικότερα την ύπαρξη και εξέλιξη του Σύμπαντος.
Η νέα εικόνα δείχνει τις άκρες του νεφελώματος, πιο έξω από το κέντρο του. Στη μέση του νεφελώματος υπάρχουν τεράστια άστρα που έχουν μάζα έως και 200 φορές μεγαλύτερη μάζα από αυτή του Ήλιο αλλά οι εξωτερικές περιοχές όπως αυτή που κατέγραψε το Hubble υπάρχει μικρότερη δραστηριότητα και περισσότερη… ηρεμία.
«Το τμήμα του νεφελώματος που φαίνεται εδώ διαθέτει γαλήνιο μπλε αέριο, καφέ-πορτοκαλί συγκετρώσεις κοσμικής σκόνης και ένα σύνολο από πολύχρωμα αστέρια. Τα άστρα μέσα και πίσω από τα νέφη σκόνης φαίνονται πιο κόκκινα από εκείνα που δεν καλύπτονται από τη σκόνη. Η σκόνη απορροφά και διασκορπίζει το μπλε φως περισσότερο από το κόκκινο φως, επιτρέποντας περισσότερο στο κόκκινο φως να φτάσει στα τηλεσκόπια μας γεγονός που κάνει τα άστρα να φαίνονται πιο κόκκινα από ό,τι είναι. Αυτή η εικόνα ενσωματώνει υπεριώδες και υπέρυθρο φως καθώς και ορατό φως» αναφέρει η ομάδα του Hubble.
Naftemporiki.gr