Στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για επενδύσεις 500 δις. δολαρίων, αναφέρθηκε ο συγγραφές, Futurist- Συνιδρυτής Thefuturecats.com, Δημήτρης Δημητριάδης, μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour, με τον Τάκη Σπηλιόπουλο.
Ο κ. Δημητριάδης τόνισε: «Η τεχνολογική πολιτική της Αμερικής μόλις πέρασε σε μία νέα εποχή μετά από αυτές τις δύο καίριες κινήσεις που έκανε ο Τραμπ ελάχιστες, 48ωρα αφού ανέλαβε πρόεδρος της Αμερικής. Στην ουσία επαναπροσδιορίζουν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η προσέγγιση του Τραμπ έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα αλλά για μένα διπλή στρατηγική, δηλαδή αφενός απελευθερώνει την αγορά από τους κανονιστικούς περιορισμούς του προηγούμενου πλαισίου Μπάιντεν που για όποιον ασχολείται με το ηθικό κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης, δεν ήταν καν επαρκής».
«Ήταν απλά ένα πλαίσιο συντηρητικό το οποίο τοπίο το οποίο έπρεπε να λειτουργήσουμε και αφετέρου επενδύει πρωτοφανή κεφάλαια στην ανάπτυξη υποδομών της τεχνητής νοημοσύνης ξεκινώντας με τεράστια data center, βάζοντας όλα τα μεγαθήρια που αναφέρατε να συνεργαστούν και σε αυτό το νέο περιβάλλον έχουμε ερωτήματα. Πώς θα διασφαλιστεί η υπεύθυνη ανάπτυξη χωρίς καμία ομοσπονδιακή επίβλεψη που θα ελέγχει την πιθανή κατάχρηση των τεχνολογιών. Ωραία η υπόσχεση για 100.000 νέες θέσεις εργασίας και τη χρειάζεται η Αμερική και είναι και πολύ ελκυστική, αλλά δεν θα έχουμε άλλες ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις;», πρόσθεσε.
«Το να πάμε σε μία στροφή απορρύθμισης, δηλαδή να πούμε ότι αφήνουμε ελεύθερη μία τεχνολογία γενικού σκοπού όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη σε τεράστια αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη με την ευρωπαϊκή προσέγγιση ειδικά στην ουσία μπορεί από την μία να μας λέει, να μας κλείνει το μάτι στην καινοτομία ότι ναι τώρα που δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση μπορείτε ελεύθερα να κάνετε έρευνα, μπορείτε να ρισκάρετε μπορείτε πάρα πολλά πράγματα αλλά όταν μιλάμε για μία τεχνολογία η οποία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη, διαφάνεια υπεύθυνη ανάπτυξη γιατί είναι μία πάρα πολύ ισχυρή τεχνολογία πώς θα λειτουργήσουνε εάν ας πούμε για παράδειγμα δημιουργηθούν το echo chambers που λέμε σε σχέση με την πληροφορία δηλαδή, ξαφνικά το διαδίκτυο να γεμίσει ψευδείς ειδήσεις και κανείς δεν ελέγχει αυτά τα μοντέλα για το τί ειδήσεις παράγουν», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.