Skip to main content

Αστρονόμοι παρακολουθούν για πρώτη φορά live μια μαύρη τρύπα να εκτοξεύει πίδακα ύλης

Πρόκειται για μια κολοσσιαία μελανή οπή με μάζα 1.4 δις. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Διεθνής ομάδα αστρονόμων παρακολούθησε για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο τη στιγμή που μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην καρδιά ενός μακρινού γαλαξία μετά την απορρόφηση ύλης που έχει πέσει στα τρομερά βαρυτικά της δίχτυα εκτοξεύει ένα μέρος αυτής της ύλης με την μορφή ενός γιγάντιου πίδακα.

Η εν λόγω μαύρη τρύπα, η οποία έχει μάζα περίπου 1.4 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, βρίσκεται στην καρδιά ενός γαλαξία που ονομάζεται 1ES 1927+654 ο οποίος βρίσκεται περίπου 270 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Δράκου.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους που παρατηρούν το φαινόμενο στην πραγματικότητα από τη μαύρη τρύπα ξεπηδούν δύο πίδακες που κινούνται με ταχύτητα 100 χιλιάδες χλμ./δευτ. (το ένα τρίτο της ταχύτητας του φωτός) και έχουν έκταση περίπου πέντε τρισ. χλμ. δηλαδή 50% της έκτασης ενός έτους φωτός. Έχουν παρατηρηθεί τέτοιοι πίδακες που πηγάζουν από μαύρες τρύπες οι οποίοι έχουν έκταση 23 έτη φωτός.

«Η εκτόξευση ενός πίδακα μαύρης τρύπας δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η αστρονόμος Ειλιν Μέγιερ του Πανεπιστημίου Rice στο Τέξας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Τέτοιοι πίδακες είναι τυπικοί σε ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGNs) στους οποίους οι μαύρες τρύπες μέσα στους γαλαξίες απορροφούν με αέριο και σκόνη που τις περιβάλλουν. Το υλικό που δεν πέφτει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας μπορεί να διοχετευτεί στους πόλους της μαύρης τρύπας.

Σε αυτούς τους πόλους ισχυρά μαγνητικά πεδία επιταχύνουν αυτά τα σωματίδια μέχρι να δημιουργηθεί ένα είδος κοσμικής έκρηξης που δημιουργεί αυτούς τους τρομερούς σε ταχύτητα και μέγεθος πίδακες. Αν και οι αστρονόμοι παρατηρούν πολλούς από αυτούς τους πίδακες δεν είχαν ξαναδεί ποτέ έναν καθώς εκρήγνυται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται αυτοί οι πίδακες.

Naftemporiki.gr