Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχει ξεκινήσει δοκιμές μίας επαναστατικής διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή που μεταβάλλει άμεσα την εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας υπερήχους.
Το εμφύτευμα έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται κάτω από το κρανίο αλλά έξω από τον εγκέφαλο. Χαρτογραφεί τη δραστηριότητα και παρέχει στοχευμένους παλμούς υπερήχων για να ενεργοποιήσει ομάδες νευρώνων. Η ασφάλεια και η αντοχή του θα δοκιμαστούν σε περίπου 30 ασθενείς στη δοκιμή κόστους περίπου επτά εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Προηγμένης Έρευνας και Εφεύρεσης του Ηνωμένου Βασιλείου (Aria).
Στο μέλλον οι γιατροί ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία καταστάσεων όπως η κατάθλιψη, ο εθισμός, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η επιληψία, εξισορροπώντας τα διαταραγμένα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας.
«Οι νευροτεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ανθρώπων από ό,τι πιστεύαμε. Βοηθώντας με την ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη, επιληψία, εθισμό, διατροφικές διαταραχές, αυτή είναι η τεράστια ευκαιρία εδώ. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής τόσο στις συνθήκες που ελπίζουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όσο και στους νέους τύπους τεχνολογιών που αναδύονται για να το κάνουν αυτό» δήλωσε ο Ζαλ Καρολάν διευθυντής προγράμματος της Aria.
Η νευροηθική
Η δοκιμή ακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) με διάφορες εταιρείες να παρουσιάζουν εμφυτεύματα που δείχνουν ενθαρρυντικά αποτέλεσμα στην αποκατάσταση της κίνησης ή επαφής με το περιβάλλον ατόμων διαφόρων ειδών και επιπέδων παράλυση. Μια εξ αυτών είναι η εταιρεία Neuralink του Έλον Μασκ.
Ωστόσο οι τεχνολογίες αυτές εγείρουν και ορισμένα σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με την ιδιοκτησία και το απόρρητο των δεδομένων, τη δυνατότητα βελτίωσης και τον κίνδυνο των αποκαλούμενων «νευροδιακρίσεων» όπου τα δεδομένα του εγκεφάλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κριθεί η καταλληλότητα ενός ατόμου για απασχόληση ή ιατρική ασφάλιση.
«Αυτές οι καινοτομίες θα μπορούσαν να είναι πολύ γρήγορες από τεχνική άποψη, αλλά υστερούμε στην αντιμετώπιση νευροηθικών ζητημάτων. Τώρα έχουμε πρόσβαση στα νευρικά μονοπάτια με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στο παρελθόν, επομένως πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά τον κλινικό αντίκτυπο οποιασδήποτε παρέμβασης και να διασφαλίσουμε ότι ενεργούμε πάντα προς το συμφέρον του ασθενούς» λέει η Κλερ Έλγουελ καθηγήτρια ιατρικής φυσικής στο University College London.
Naftemporiki.gr