Skip to main content

Εξωπλανήτης «μπαλόνι» με ανέμους που έχουν ταχύτητα 30 χιλιάδες χλμ./ώρα (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη με τους τρομερούς ανέμους. πηγή φωτό. (ESO/L. Calçada)

Έναν ακόμη εξωτικό κόσμο μακριά από το ηλιακό μας σύστημα ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Η λεπτομερέστερη παρατήρηση ενός εξωπλανήτη που εντοπίστηκε πριν από έξι χρόνια αποκαλύπτει ένα μοναδικό κόσμο στην κοινότητα των περίπου 5,5 χιλιάδων εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας.

Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση τους με νέες παρατηρήσεις.

Παράλληλα οι ανακαλύψεις αυτές κατέρριψαν την άποψη που υπήρχε για δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι πλανητών υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως αποδείχτηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών στο Σύμπαν είναι και πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσον αφορά τα πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν πολλοί εξωπλανήτες.

Το Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο του Νότιου Ημισφαιρίου (ESO) ανακοίνωσε ότι υπολόγισε ότι ο εξωπλανήτης WASP-127b… υποφέρει από ριπές ανέμων ταχύτητας 30.000 χλμ./ώρα. Αυτός ο γίγαντας αερίων που ανακαλύφθηκε το 2016 και απέχει πάνω από 500 έτη φωτός από τη Γη, είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Δία. Έχει επίσης πολύ μικρότερη μάζα, γεγονός που τον κάνει να μοιάζει «φουσκωμένος» σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Οι αστρονόμοι τον παρατήρησαν λεπτομερώς με το τηλεσκόπιο VLT που βρίσκεται στην έρημο της Χιλής. Εστιάζοντας στην ατμόσφαιρά του, επιβεβαίωσαν την παρουσία υδρατμών και μορίων μονοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιώντας τον φασματογράφο CRIRES. Το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε ριπές ανέμου 1.800 χλμ./ώρα στον Ποσειδώνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι πόλοι του WASP-127b είναι ψυχρότεροι σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, ενώ παρατήρησαν μικρή διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ μέρας και νύχτας. Ο Φέι Γιαν, εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, εξηγεί πως ο εξωπλανήτης WASP-127b έχει «περίπλοκες κλιματικές συνθήκες, όπως ακριβώς η Γη και άλλοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα».

Ο Ντάβιντ Κοντ από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου μέλος της ερευνητικής ομάδας υπογραμμίζει πως η κατανόηση της δυναμικής τέτοιων εξωπλανητών θα μπορούσε να ρίξει φως στα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ